Zbog francuske banke i loših hipoteka kaos na svjetskim burzama

ODLUKA francuske banke BNP Paribas da zatvori svoja tri investicijska fonda navodeći "nejasno stanje" s američkim hipotekama je izazvala lančanu reakciju na svjetskim burzama, tako da je večeras Dow Jonesov indeks vrijednosti dionica na njujorškoj burzi pao za 300 bodova.

Investicijski fondovi BNP Paribas su vrijedni 2 milijarde eura. Uprava banke je zabrinuta zbog nedostatka likvidnosti među američkim ustanovama za davanje hipotekarnih kredita, pogotovo onih specijaliziranih za davanje kredita klijentima s lošim kreditnim rejtingom.

Među ekonomistima postoji sve veći strah da će kriza izazvana krahom američkih ustanova za stambeno kreditiranje izazvati lančanu reakciju u drugim granama ekonomije i u drugim državama, te tako dovesti do nove globalne recesije.

Te je strahove danas dodatno podgrijala odluka Europske centralne banke da bankama u Eurozoni odobri 130 milijardi eura kredita kako bi se poboljšala opća likvidnost. Tako drastična mjera nije poduzeta od 11. rujna 2001. godine.

U SAD su Federalne rezerve pak u bankovni sustav ubacile svježih 24 milijarde dolara.

Američki predsjednik Bush je nastojao smiriti burzu rekavši kako uistinu ima problema s tržištem nekretnina ali da će burze, s obzirom na uglavnom pozitivne indikatore ekonomije, sebi dozvoliti "meko slijetanje".

Joseph V. Battipaglia, investicijski direktor tvrtke Ryan Beck & Co. pak stanje na burzama naziva "mini-panikom", rekavši kako se konačno reagira na indikatore koji su predugo bili ignorirani. Pad prometa u maloprodaji je, po njegovom mišljenju, direktno povezan s lošim stanjem na tržištu nekretnina.

D.A.

Pročitajte više