Zbog greške zagrebačkog suda mogao bi propasti cijeli proces protiv Kreše Peteka

Screenshot: YouTube

ŽUPANIJSKI sud napravio je pogrešku na početku procesa protiv poduzetnika Kreše Peteka, prvoosumnjičenog u aferi Janaf, piše Telegram. 

Pogrešku je utvrdio Ustavni sud, a radi se o tomu da Peteku nije omogućeno da se očituje o žalbi USKOK-a na odluku kojom mu je određen istražni zatvor. Nije ni pozvan na sjednicu izvanraspravnog vijeća Županijskog suda u Zagrebu koje je o toj žalbi odlučivalo.

Riječ je o zagarantiranom pravu prema kojem svaki okrivljenik mora imati jednaki tretman na sudu kao i predstavnici državnog odvjetništva, u ovom slučaju USKOK. 

Petek je uhićen 17. rujna 2020., a istražni zatvor određen mu je dan nakon toga. 

Najprije je u Remetincu završio samo kako ne bi utjecao na svjedoke, no USKOK se žalio i tražio da mu se istražni zatvor odredi i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. U konačnici je takvu odluku izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu i donijelo.

Peteku je istražni zatvor produljen do ove nedjelje

Njegovi odvjetnici naveli su u ustavnoj tužbi da nisu znali za USKOK-ovu žalbu, a tvrde i da nisu dobili poziv za sjednicu izvanraspravnog vijeća. 

Da je Peteku na kraju istražni zatvor određen i zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, kao i zbog opasnost od ponavljanja kaznenog djela, doznali su tek kada su primili to sporno rješenje.

Tako nisu mogli ni odgovoriti na žalbu, odnosno iznijeti argumente kojima bi pokušali osporiti USKOK-ove tvrdnje. 

Peteku je istražni zatvor produljen do ove nedjelje. Naime, već u petak trebalo bi se znati hoće li USKOK tražiti da ga se još ne pušta na slobodu. 

Povredu prava što ju je utvrdio Ustavni sud, Krešo Petek moći će iskoristiti i u nastavku procesa. Na osnovu nje može pokušati dokazati da se prema njemu postupalo nezakonito, a zbog toga propusta mogao bi i biti srušen cijeli proces. 

Pročitajte više