Zbog izlaska oporbe Sabor bez kvoruma i glasovanja

HRVATSKI sabor danas nije nastavio glasovati o više ranije raspravljenih točaka jer je parlamentarna oporba, sukladno ranijoj najavi, napustila sabornicu ne želeći glasovati o točkama koje se ne odnose na usklađivanje hrvatskog zakonodavstva s propisima Europske unije.

Nakon što je većinom glasova izglasan Zakon o priznavanju svojti šumskog drveća i grmlja, jedan iz paketa europskih zakona, pristupilo se glasovanju o predloženim izmjenama Zakona o zdravstvenom osiguranju, no oporbeni zastupnici tada su napustili dvoranu.

Na takav potez oporbe reagirao je predsjednik Sabora Zlatko Tomčić.

"Sve mi se čini da je moj plan, po kojemu bi 18. i 19. srpnja završila izvanredna sjednica Sabora i ljetno zasjedanje, bio dezinformacija i da ćemo raditi u kontinuitetu kroz kolovoz", rekao je Tomčić.

Budući da zastupnici vladajuće koalicije nemaju dovoljan broja zastupnika u sabornici, odnosno kvorum, Tomčić je prekinuo glasovanje i odredio stanku, nakon koje bi Sabor trebao raspraviti Vladin Konačni prijedlog zakona telekomunikacijama, također jedan od europskih zakona.

Pročitajte više