KORONAVIRUS

Zbog koronavirusa se manje bitni sastanci europskih institucija otkazuju ili odgađaju

Foto: EPA

PREDSJEDNICI Europskog vijeća i Komisije Charles Michel i Ursula von der Leyen te hrvatski premijer Andrej Plenković odlučili su da se zbog koronavirusa manje bitni i manje hitni sastanci u Vijeću EU trebaju otkazati ili odgoditi, a da se u nekim situacijama održe videokonferencije.

U priopćenju iz Vijeća EU kaže se da su se predsjednici Michel i Von der Leyen te Plenković, premijer Hrvatske koja predsjedava Vijećem EU, složili da se sposobnost Unije da donosi odluke mora zadržati, ali da se rad institucija mora prilagoditi sadašnjoj situaciji kako bi se rizik od širenja koronavirusa sveo na minimum.

Bit će poduzete mjere sigurnosti

Stoga je odlučeno da se manje bitni i manje hitni sastanci Vijeća otkažu ili odgode, a u nekim slučajevima umjesto dolaska na sastanak, održat će se videokonferencije. Tamo gdje je to potrebno i primjereno odluke će se moći donijeti pisanom procedurom. 

Na bitnijim sastancima koji će se održati bit će poduzete mjere kako bi sudionici mogli biti sigurni.

Pet sastanaka predviđenih do kraja ovoga mjeseca smatraju se bitnima i održat će se.  

Riječ je o sljedećim sastancima: u petak, 13. ožujka, sastanak Vijeća za pravosuđe i unutarnje poslove; utorak, 17. ožujka, Sastanak Vijeća za ekonomske i financijske poslove (Ecofin); ponedjeljak, 23. ožujka, Vijeće za vanjske poslove; utorak, 24. ožujka, Vijeće za Opće poslove i četvrtak i petak, 26. i 27. ožujka, sastanak Europskog vijeća, odnosno samit čelnika država članica.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više