Zbog koronavirusa zabranjene policijske racije u brazilskim favelama

Foto: EPA

VRHOVNI sud Brazila zabranio je upade policijskih snaga u favele Rio de Janeira dok traje pandemija koronavirusa nakon kritika policijskih racija sa smrtonosnim posljedicama.

Tijekom sanitarne krize, policijske racije u siromašnim četvrtima nisu dopuštene osim u apsolutno izvanrednim slučajevima i uz prethodnu dozvolu državnog odvjetništva, odlučio je sudac Edson Fachin.

"Nedavni izgredi u koje su uključene oružane operacije u državi u zajednicama u Riju te pandemija koja primorava ljude da budu zatvoreni u kućama povećava rizike", stoji u priopćenju.

Policija je ubila 14-godišnjaka

Sudac Fachin spominje slučaj četrnaestogodišnjeg crnog adolescenta kojega su ubili pripadnici savezne policije u raciji.

Joao Pedro Mattos Pinto ubijen je 18. svibnja u djedovoj kući kada je elitna postroja civilne policije upala u siromašno predgrađe Sao Gonçalo i otvorila vatru te bacila granate na kuću u kojoj se dijete igralo sa svojim rođacima.

Na zidovima, prozorima i namještaju pronađeno je više od 70 rupa od metaka. Policija je ranjenog Joaoa Pedra prevezla helikopterom, o čemu nije obavijestila obitelj koja je dijete pronašla 17 sati poslije, ali u mrtvačnici.

U travnju su snage reda u državi Rio ubile 177 osoba, a što je 43 posto više nego u travnju 2019., prema zadnjim službenim podacima.

Bolsonaro podržava policijsku agresivu

Policijske racije sa smrtonosnim posljedicama nastavljene su u svibnju. Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro odlučno zagovara primjenu agresivnih policijskih tehnika. 

Sa 614.941 oboljelih od koronavirusa, Brazil zauzima drugo mjesto po broju zaraženih (iza Sjedinjenih Država), a umrlih je 34.021 prema podacima na stranici Sveučilišne bolnice Johns Hopkins.

Međutim, Bolsonaro cijelo vrijeme umanjuje razmjere epidemije, zagovara otvaranje gospodarstva i već je smijenio dva ministra zdravstva i na tu je dužnost imenovao bivšeg generala, uvjeren da će on dobro voditi sektor. 

Ključne dužnosti u brazilskoj vladi sve više preuzimaju ljudi s vojnim backgroundom.

Pročitajte više