Zbog kritika iračkih šijita mijenjat će se plan o prijenosu vlasti

ČELNIK Vijeća za privremenu upravu Iraka izjavio je u četvrtak da će plan o prijenosu vlasti na Iračane, usuglašen s Washingtonom, biti nadopunjen amandmanima vrhovnih šijitskih vjerskih vođa.

Iračko šijitsko svećenstvo izrazilo je "ozbiljnu zabrinutost" zbog američkoga plana usvojenog sredinom studenoga kojim se planira da se u Iraku preda suverenitet privremenoj vladi.

Veliki ajatolah Ali Sistani, najviši šijitski svećenik u Iranu, vidi "rupe" u tom planu, tvrdi Abdulaziz al-Hakim, predsjednik Vrhovnoga vijeća islamske revolucije u Iraku (SCIRI).

No, predsjednik Vijeća Jalal Talabani rekao je nakon sastanka sa Sistaniem da će sporazum biti izmijenjen na način da ublaži zabrinutost vjerskih vođa.

"Sporazum ostaje, no bit će dodataka. Na dogovoru se još radi", dodao je.

Sistani, čije je odobrenje ključno da bi plan prihvatili šijitski muslimani koji čine 60 posto iračkog stanovništva, rekao je da je prijedlog "nedovoljno islamski" i da predviđa premalu ulogu za Iračane.

Sistani je posebno kritizirao produljenje rokova i imenovanje umjesto izbora za prijelazni parlament.

Američki upravitelj Iraka Paul Bremer i Vijeće za privremenu upravu Iraka potpisali su taj plan, koji za 1. srpnja 2004. predviđa službeni prijenos suvereniteta na iračku prijelaznu vladu.

Prijelaznu će vladu imenovati prijelazni parlament koji će biti sastavljen imenovanjem, a ne izborima.

Održavanje slobodnih parlamentarnih izbora i predstavljanje trajnoga ustava trebali bi se dogoditi do kraja 2005.

Prema al-Hakimu, Sistani koji se javno ne pojavljuje, potužio se da je politički proces u opasnosti da "postane neadekvatan i da ne ispuni očekivanja Iračana".

(Hina) vm/bcav rt

Pročitajte više