Zbog Oreškovićevih zdravstvenih problema ponovno odgođena rasprava na suđenju tzv. gospićkoj skupini

GLAVNA rasprava u suđenju tzv. gospićkoj skupini na Županijskom sudu u Rijeci, koja je trebala biti nastavljena danas, odgođena je za 17. veljače jer, po nalazu sudskog vještaka otorinolaringologa, prvooptuženi Tihomir Orešković i dalje ne može pratiti glavnu raspravu zbog zdravstvenih problema.

Predsjednica sudskog vijeća Ika Šarić izvijestila je da je današnjim pregledom utvrđeno da Oreškoviću problemi s glavoboljom i polipima u dišnom traktu, dijagnosticirani prije deset dana, i dalje onemogućuju nazočnost glavnoj raspravi jer, kako je naveo liječnik u svom rješenju, ´onemogućuju valjanu koncentraciju´ optuženika.

Sutkinja Šarić predočila je da je Orešković, nakon pregleda 29. siječnja kod sudskog vještaka, uz rješenje po kojemu mu se hitno moraju odstraniti polipi, poslan u bolnicu za osobe lišene slobode u Zagrebu gdje je operacija trebala biti obavljena sljedećeg dana. Sutkinja Šarić iz te je bolnice zatim izviještena da je operacija Oreškoviću zakazana za 10. veljače i to u bolnici ´Merkur´ u Zagrebu. Sutkinja Šarić, ustvrdivši da postoji nesuglasje između rješenja riječkog liječnika o hitnoći operacije i postupka u zagrebačkoj bolnici, naložila je povratak Oreškovića u riječki zatvor i dopunu vještačenja njegova zdravstvenog stanja.

Nakon današnjeg pregleda Orešković će biti ponovno odvezen u Zagreb kako bi se ta operacija obavila.

Oreškovićev branitelj odvjetnik Bosiljko Mišetić rekao je da njegov branjenik opravdano sumnja u pristranost suda jer da ga se ometa u kvalitetnom iznošenju obrane. Na tu sumnju navodi odluka predsjednice sudskog vijeća o njegovu dovođenju iz Zagreba u Rijeku neposredno prije operacije, kazao je Mišetić.

Optuženi Orešković, Ivica Rožić, Mirko Norac, Stjepan Grandić i Milan Čanić terete se da su u jesen 1991. počinili ratne zločine nad civilnim stanovništvom na gospićkom području. Glavna je rasprava u završnoj fazi iznošenja obrane optuženika.

Pročitajte više