Zbog ove slike je ruski muzej optužen za širenje laži o vojsci

Foto: Avtozak LIVE/Telegram

Stanovnik Sankt-Peterburga obratio se policiji sa zahtjevom da provjeri moguće "diskreditiranje ruske vojske" na jednoj od slika izloženih u Muzeju suvremene umjetnosti Erarta, a istovremeno je prijavio i muzej za kršenje zakona o širenju "lažnih informacija" o ruskoj vojsci i invaziji na Ukrajinu. Podsjetimo, taj zakon zabranjuje da se rat u Ukrajini naziva ratom.

"Muškarac je Putin, medvjed na lancu je Rusija"

Posjetitelju muzeja se nije svidjelo djelo na kojem je prikazan muškarac golih prsa u maskirnim hlačama koji drži medvjeda na lancu. Uz sliku su položene maskirna mreža i kaciga napunjena crvenom tekućinom.

Prema autoru prijave, medvjed predstavlja Rusiju, polugoli muškarac predstavlja ruskog predsjednika Vladimira Putina, a kaciga napunjena simboličnom krvlju može diskreditirati akcije ruskih trupa u Ukrajini, izvještavaju ruski portali.

Zatražio je da se izložak da na ispitivanje i "da se utvrde značenja koja su u njega ugrađena".

Slika je izložena u sklopu izložbe na koju se može prijaviti svaki umjetnik. Prema rezultatima zajedničkog glasanja publike i žirija, muzej dodjeljuje godišnje nagrade. Muzej suvremene umjetnosti Erarta je najveći privatni muzej u Rusiji i osnovan je 2010. godine.

Putin jučer postrožio zakon o diskreditaciji vojske

Podsjetimo, Putin je jučer potpisao zakon kojim se uvode dugotrajne zatvorske kazne za "diskreditaciju" i širenje "lažnih informacija" o bilo kojoj vojnoj organizaciji, uključujući i ozloglašenu plaćeničku jedinicu Wagner, koja se bori za Rusiju u Ukrajini, objavio je The Moscow Times.

Gotovo svi antiratni glasovi u Rusiji su ušutkani nakon što su zabranjene "diskreditacija" i širenje "namjerno lažnih" informacija o ruskim oružanim snagama, nedugo nakon što je zemlja napala Ukrajinu u veljači 2022. godine.

Novi zakon izlobirao osnivač Wagnera

Novim zakonom, za koji je lobirao osnivač Wagner grupe Jevgenij Prigožin, zločinom je proglašeno javno kritiziranje ili širenje takozvanih "lažnih informacija" o volonterskim snagama, kao i privatnim plaćeničkim jedinicama.

Prekršitelji se suočavaju s kaznom do pet godina zatvora ili novčanom kaznom do 300.000 rubalja (trenutno oko 3600 eura) za "javne radnje usmjerene na diskreditiranje dobrovoljačkih formacija, organizacija ili pojedinaca" koji pomažu ruskoj vojsci, ako je ta radnja počinjena unutar godinu dana od prvog prijestupa.

U slučajevima kada se smatra da su takve "javne radnje" dovele do teških posljedica, uključujući nenamjernu smrt ili tjelesne ozljede, kazna bi bila povećana na do sedam godina zatvora ili do milijun rubalja (oko 12.000 eura).

Do 15 godina zatvora za "vojne krivotvorine"

Širenje onoga što vlasti smatraju "lažnim informacijama" o dobrovoljcima bit će kažnjivo s do pet godina zatvora ili novčanom kaznom do 1.5 milijuna rubalja (oko 18.000 eura).

Prema novom zakonu, "vojne krivotvorine" za koje se smatra da dovode do "teških posljedica" mogle bi počinitelju donijeti zatvorsku kaznu do 15 godina.

"Svatko tko danas riskira svoj život kako bi zajamčio sigurnost zemlje i njezinih građana zaštićen je od laži i provokacija", rekao je predsjednik Državne dume Vjačeslav Volodin o prijedlogu zakona nedugo nakon glasanja u donjem domu ruskog parlamenta u utorak.

Pročitajte više