"Zbog poskupljenja radnici neće ni osjetiti povećanje minimalca"

POTPORU saborskih zastupnika u pojedinačnoj raspravi dobio je danas prijedlog zakona o minimalnoj plaći, po kojemu bi se od 1. srpnja ona povećala za oko 300 kuna, dok je oporba upozorila da se to povećanje, zbog inflacije i aktualnih poskupljenja, gotovo neće ni osjetiti.

Zvonimir Mršić iz SDP-a je izjavio kako će "ovo o čemu sada razgovaramo biti pojedeno poskupljenjima i prije nego zakon stupi na snagu", dok ujedno napada Vladu za koju smatra da joj je zakon izlika za poskupljenje benzina.

"Povećanje plaće neće poboljšati materijalni status radnika"

Također, smatra da radnicima povećanje plaće od 300 kuna bruto neće poboljšati materijalni položaj, te je dodao kako su nedavno visokim dužnosnicima plaće povećane za više od 2747 kuna koliko bi iznosio i sam minimalac.

No, zakon će donekle poboljšati položaj samo dijela od ukupno 115 tisuća radnika koji primaju plaću do 2500 kuna, upozoravaju oporbenjaci. Zakon o minimalnoj plaći će, dodaju, diskriminirati radnike u radno intenzivnim industrijskim granama kao što su tekstilna, drvno-prerađivačka i kožarsko-obućarska industrija.

Najavljen je iz SDP-a i amandman po kojemu će razliku do minimalne plaće radnicima u poduzećima tih industrijskih grana nadoknađivati država.

"Hrvatska bolja od čak devet članica EU"

HDZ-ovci u potpunosti podržavaju zakon, dok je njihov Dragan Kovačević izjavio kako je Hrvatska, u odnosu na 20 zemalja EU koje su zakonom propisale minimalne plaće, sa zajamčenim iznosom od 2747 kuna bruto ili 379 eura bolja od čak devet članica EU.

Zakon prema njemu ima veliko značenje jer osigurava rast minimalca vezano uz realni godišnji rast BDP-a, dok se i suzbija rad na crno, te osigurava osnovica za veće mirovine.

Isto tako, Kovačevićev kolega Goran Marić smatra kako je to i moralno pitanje, što moraju shvatiti poslodavci te pokazati socijalnu odgovornost prema svojim radnicima.

A.P.
Foto: Index

Pročitajte više