Zbog potresa u Kini trpi i ekonomija

VELIKI potres koji se dogodio prije dva dana u Kini gdje je, prema posljednjim podacima, poginulo 12.000 ljudi, odrazio se i na ekonomiju, jer pokrajina Sečuan sudjeluje s 3,9 posto u BDP-u Kine.

Ekonomisti Merrill Lyncha napomenuli su kako jugoistočna pokrajina od 80 milijuna stanovnika drži velik udio Kineske ekonomije, dakle 3,9 posto i 2,5 posto u izvozu roba. U utorak su burze u Šangaju i Shenzhenu, u očekivanju izvještaja od dužnosnika zaduženih za sigurnosti, zaustavile trgovinu 66 dionica tvrtki koje su smještene u pokrajini pogođenoj potresom.

China Telekom će u odnosu na ostale telekomunikacijske kompanije biti najviše ekonomski pogođena potresom, jer najveći dio, čak 10 posto, fiksnih linija ima upravo u toj provinciji, predviđaju analitičari Deutsche banke. Pad prihoda uslijed potresa mogao bi zahvatiti i Sinopec koji je najzaslužniji za zalihe plina u zemlji. Osim tog sektora, mogle bi "stradati" i osiguravajuće kuće od kojih je najveća PICC Property & Casualty, zatim China Life i Pin An, zbog nadolazećih velikih potraživanja.

Glasnogovornik Intelove tvornice za sklapanje čipova i testiranje koja je smještena u Chengduu izjavio je kako postrojenje pokreće pomoćni izvor energije te da su svi zaposlenici, njih 1.600, poslani kući do današnjeg dana. Osim Intela, Chengdu je privukao velike tvrtke poput IBM-a, AMD-a i SAP-a koji se još nisu očitovali o posljedicama potresa.

V.M.

Pročitajte više