Zbog prijetnji njujorških homoseksualaca otkazan dobrotvorni reggae koncert

LIFEBeat, humanitarna udruga specijalizirana za prikupljanje priloga za žrtve HIV-a kroz glazbene događaje, objavila je kako se otkazuje veliki dobrotvorni reggae koncert koji se trebao održati 18. srpnja u New Yorku.

U priopćenju se navodi da je ta odluka bila jedina moguća nakon što je postalo izgledno da će na koncertu doći do "nasilja".

Razlog za otkazivanje jest nastup jamajkanskog pjevača Bennieja Maca kao i reggae grupe T.O.K. za koju njujorški aktivisti za prava homoseksualaca drže da su homofobi.

Mac i T.O.K. su svojevremeno optuženi da su u tekstovima svojih pjesama zagovarali spaljivanje i vješanje homoseksualaca i lezbijki. T.O.K. je u međuvremenu izdao priopćenje u kojem tvrdi da su njegovi članovi "sazreli" u svojim stavovima, a Beenie Mac je svoj nastup na koncertu opravdao tvrdnjom da je "HIV problem koji ne pita za seksualnu orijentaciju".

Prije nego što je koncert otkazan, njujorški gay aktivist Keith Boykin, poznat kao bivši pomoćnik predsjednika Billa Clintona, je izjavio kako je sama zamisao da bi netko poput Beenija Maca i grupe T.O.K. nastupao na koncertu posvećenom borbi protiv HIV-a "uvredljiva i nevjerojatna".

D.A.

Pročitajte više