Zbog primanja 20 tisuća eura mita uhićen djelatnik Poslovno inovacijskog centra

Zagrebačka policija uhitila je 59-godišnjeg djelatnika Poslovno inovacijskog centra Hrvatske BICRO nakon što je ovaj jučer od jednog vlasnika patenta primio 20 tisuća eura mita u zamjenu za potporu njegovu projektu.

Policajci iz Odjela gospodarskog kriminaliteta PU zagrebačke jučer su, u suradnji s kriminalistima iz Ravnateljstva policije te Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK), dovršili kriminalističku obradu nad osumnjičenim, koji je sinoć priveden istražnom sucu zagrebačkog Županijskog suda.

Obradom je utvrđeno da je 59-godišnjak od travnja do 1. kolovoza ove godine od jednog izumitelja i vlasnika patenta tražio 600 tisuća kuna, odnosno pet posto od ukupno odobrenih sredstava koje bi izumitelj dobio kada bi osumnjičeni pogurao njegov projekt.

Osumnjičeni je, naime, radio na postupcima zaprimanja i izdavanja suglasnosti na zahtjeve za davanje potpore projektima i početku proizvodnje na osnovu prihvaćenog patenta.

Policija je u ovoj akciji nad osumnjičenim koristila posebne izvidne mjere (praćenje, prisluškivanje, itd.), te ga je jučer uhitila nakon što je ovaj od vlasnika patenta primio 20 tisuća eura, stoji u MUP-ovu priopćenju.

Pročitajte više