Zbog širenja granica EU mogli bi se pojaviti problemi u javnom zdravstvu

ZBOG širenja Europske unije prema istoku, morat će se poboljšati sustav kontrole širenja bolesti poput tuberkuloze i AIDSa, upozorili su u petak stručnjaci za javno zdravstvo.

Početkom svibnja u Europsku uniju bit će primljeno deset novih članica, uključujući i zemlje koje graniče s Bjelorusijom, Ukrajinom i Rusijom, gdje je broj oboljelih od zaraznih bolesti sve veći.

Dr. Richard Coker iz Europskoga centra za zdravstvo u tranzicijskim društvima (ECOHOST) koji se bavi problemima javnoga zdravstva s kojima se suočavaju bivše komunističke zemlje, rekao je da EU mora to prepoznati kao velik problem na samoj novoj granici. "EU ne posvećuje tom problemu onoliko pozornosti koliko mislim da bi trebalo", istaknuo je Coker.

Širenje EU imat će štetan utjecaj na javno zdravstvo zbog pojačanog kretanja ljudi, a zdravstvena infrastruktura u novim članicama je loša.

U izvješću objavljenom u medicinskom časopisu Lancet, Coker i njegovi kolege istaknuli su da kontrole na granici neće biti dovoljne.

"Moramo pojačati rad laboratorija, nadzor i epidemiološku službu u budućim novim članicama te u Rusiji i Ukrajini", dodao je Coker.

Epidemija AIDS-a u istočnoj Europi i središnjoj Aziji ne jenjava, upozorava UNAIDS koji predvodi borbu protiv globalne epidemije.

Procjenjuje se da je u Ruskoj federaciji HIV-om zaraženo približno milijun osoba između 15 i 49 godina.

"Epidemije tuberkuloze i AIDS-a u zapadnim zemljama Zajednice neovisnih država (Bjelorusija, Moldavija, Rusija i Ukrajina) pokazuju slabosti sustava javnoga zdravstva u kontroli širenja zaraznih bolesti te koliko ih je potrebno ojačati. Tvrdimo da EU mora odigrati snažniju ulogu u tom procesu", dodao je Coker u izvješću koje je objavio Lancet.


Pročitajte više