Zbog slučaja HVIDR-a smijenjen šef zagrebačke krim policije Željko Prša

MINISTAR unutarnjih poslova Ivica Kirin smijenio je načelnika zagrebačke kriminalističke policije Željka Pršu zbog propusta koji su učinjeni tijekom akcije sprječavanja objavljivanja svjedočenja zaštićenog svjedoka u slučaju Blaškić u prostorijama zagrebačke HVIDR-e.

Kako javlja Media Servis, Kirin je rekao da tijekom uhićenja prošlog utorka nije bilo kršenja zakona, ali je odlučio Pršu smijeniti zbog narušenog ugleda policije.

Kirin smatra da je policija do novinara Margetića, koji je najavio objavu svjedočenja, a koju je policija trebala spriječiti, mogla doći bez ulaska u HVIDR-ine prostorije.

Osim što je smijenio Pršu, ministar Kirin je najavio smjenu i ostalih službenika koji su odgovorni za nepravilnosti prilikom Margetićeva uhićenja. Komentirajući tvrdnje da je prilikom upada policije bilo kršenja zakona, Kirin je rekao da za to nema dokaza.

Ustvrdio je da policija prilikom upada nije cipelarila branitelje.

No, u zgradi MUP-a se, među novinarima, pojavio i jedan od ranije uhićenih članova HVIDR-e Ante Jurendić, koji je ministra i njegove suradnike - ravnatelja policije Marijana Benka i državnog tajnika Ivicu Buconjića nazvao lašcima.

"Ministar nije kazao istinu ni on ni ova gospoda ovdje. Prekoračenja policijskih ovlasti je bilo", ustvrdio je Jurendić, koji se na ulazu u MUP predstavio kao slobodni novinar.

"Mi smo privedeni kao zločinačka organizacija, a ni mišlju nismo pružali pasivni otpor", dodao je Jurendić, član HVIDR-e i čelnik udruge Uzdanica 91.

Kirin mu je odgovorio kako je od HVIDR-e tražio da dostavi svoje dokaze i javno predoče da su policajci postupali protuzakonito. Predbacio mu je i što se HVIDR-a "stavlja u suprotnost hrvatskoj policiji", umjesto da im "dostavi snimke" i olakša posao kako se istina ne bi morala utvrđivati internim istragama.

Ponavljajući da je i njemu u interesu samo da se dozna istina, Kirin je kazao da se, dok je on ministar, hrvatska policija više neće dovoditi pred branitelje.

Pršina smjena, dodao je, samo je prvi korak u raščišćavanju situacije u svim policijskim upravama i Ravnateljstvu, s ciljem da odgovornost počnu preuzimati nadređeni, a ne policajci koji samo izvršavaju njihove zapovijedi.

"Jedna od smjena je danas prva na redu, a druge će uslijediti kada interna istraga bude gotova", kazao je Kirin.

Kako bi ubuduće izbjegli situacije poput ove u prostorijama HVIDR-e, policija će posebnu pažnju uložiti na edukaciju svojih djelatnika, posebno onih više pozicioniranih, rekao je ravnatelj policije Marijan Benko. No, sigurno je da će policija i ubuduće provoditi svaki sudski nalog, dodao je.

Komentirajući najavu Domagoja Margetića da će sporno svjedočenja objaviti na svojim Internet stranicama Benko je rekao da je policija već onemogućila pristup toj snimci na web-u.

Media Servis je za komentar svoje smjene upitao sada već bivšeg načelnika krim policije PU zagrebačke Željka Pršu koji je rekao kako ne vidi razloga za smjenjivanje, te dodao da ministar ima pravo "smijeniti i postavljati koga on misli da treba".

Prša je rako da je policija postupila po nalogu istražnog centra zagrebačkog Županijskog suda, te misli da su policijski službenici postupili zakonito i ispravno.

Index.hr/Hina

Pročitajte više