Zbog svinjske kuge sutra će se usmrtiti svinje na farmi u Bijelom Brdu

SVINJE s gospodarstva u Bijelom Brdu nedaleko Erduta, na kojem je jutros potvrđeno prisustvo svinjske kuge, bit će eutanazirane sutra, doznaje se večeras u Ministarstvu poljoprivrede.

Posljednji slučaj svinjske kuge, koja je jutros laboratorijskim analizama potvrđena na gospodarstvu u Bijelom Brdu, dovodi se u vezu s nedavnom zarazom otkrivenom u Borovu, kazao je glasnogovornik Ministarstva Mladen Pavić.

Stoga će i mjere borbe protiv zaraze biti identične onima provedenim na vukovarskom području, dodao je glasnogovornik.

Osim usmrćivanja svih preostalih 108 svinja sa zaraženog gospodarstva, dezinficirat će se dvorište, nastambe i svi predmeti koji su bili u doticaju sa svinjama. Popisat će se i sva domaćinstva koja drže svinje u radijusu od tri kilometra, a zabranit će se i trgovina živom stokom, klanje za vlastite potrebe te hranjenje životinja ostacima hrane, to jest napojem, kaže Pavić.

Dodaje da će, u slučaju otkrivanja novih slučaja zaraze, Ministartsvo i o tome izvijestiti javnost.

Na gospodarstvu u Bijelom Brdu zaraza je otkrivena u petak, a do sada je uginulo pet svinja. Rezultati laboratorijske analize objavljeni su jutros.

Iako svinjska kuga nije opasna za ljude, riječ je o bolesti koja se brzo i lako širi. Od 1. siječnja 2005. u Hrvatskoj se ne provodi cijepljenje protiv te bolesti radi stjecanja statusa izvoznika svinjskog mesa na europsko tržište.

Pročitajte više