Zbog Vladine svečanosti vikendaši autocestom mogu kući tek u ponedjeljak

UNATOČ otvorenju 380 kilometara duge autoceste Zagreb-Split koja je najavljena za nedjelju, hrvatski će građani tek u ponedjeljak moći koristit nove dionice zbog Vladine svečanosti koja će početi u podne na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, a završiti navečer na splitskoj Rivi.

Premijer Sanader je izjavio kako je ovo povijesni, općehrvatski projekt na koji svi možemo biti ponosni te kako je pothvat završen čak nekoliko dana prije roka.

Ipak, autocesta će za sve korisnike biti raspoloživa tek od ponedjeljka rano ujutro, kako javlja HRT.

Građani će u nedjelju normalno voziti po do sada u promet puštenim dioniocama, a od ponedjeljka i dionicom Pirovac-Vrpolje koja je posljednja završena.

I ministar prometa Božidar Kalmeta potvrdio je da je sve spremno za svečano otvaranje svih 380 kilometara autoceste, koje će biti na mostu preko Krke kod Skradina. Brojni estradni umjetnici na nedjeljnoj će svečanosti, kako tvrdi Kalmeta, nastupiti uz neznatne honorare.

Kalmeta je također izvjestio da visina cestarina na hrvatskim autocestama ostaje ista, dakle za osobna vozila iznosi 40 lipa po kilometru, a na dionici Rijeka - Rupa 38 lipa.

Ministar je opovrgnuo da su hrvatske cestarine najskuplje, te je naveo da su iste kao i u Sloveniji, a niže od talijanskih i francuskih.

Za cijelu autocestu od Splita do Zagreba treba izdvojiti 157 kuna cestarine, a radovi na drugim autocestama u Hrvatskoj trebali bi biti gotovi do 2008. godine.

Pročitajte više