Zbogom franku i euru: Više od pola anketiranih Hrvata sada bi dizalo kredit u kunama!

U NEDAVNOJ raspravi koja se provodila uz rješavanje problema vezanih za jačanje švicaraca, neki su se ekonomisti zalagali za ukidanje valutne klauzule. Što misle obični građani? Nešto više od polovine odabralo bi kune.

Građanima je u anketi postavljeno pitanje: Kada biste sada trebali kredit za adaptaciju stana, u kojoj valuti biste odabrali kredit?

Preferiranje kredita u kunama najviše je prisutno kod građana Like, Korduna, Banovine (70 posto) te u sjevernoj Hrvatskoj (64 posto), a najmanje u Istri, Primorju, G. Kotaru (38 posto). Odnosno, eure bi najviše prihvatili u regiji Istre / Primorja (28 posto), a najmanje u regiji Like (12 posto). Kada se odgovori promatraju po dobi tada kune najviše preferiraju osobe između 40 i 59 godina (65 posto), a eure ispitanici između 20 i 24 godine (36 posto). Zanimljivo je da bi se za kune odlučilo 51 posto osoba s najnižim obrazovanjem a 58 posto onih s najvišim obrazovanjem. Kod uzimanja kredita u eurima jednak je udio onih s najnižim i najvišim obrazovanjem, oko 22 posto.

Anketu je proveo GfK Hrvatska na tisuću građana starijih od 15 godina u listopadu ove godine.

Pročitajte više