Zbogom ZERP-u

OD DANAS slovenske i talijanske koće, niti na papiru više nemaju brigu pri plovidbi takozvanim "hrvatskim ZERP-om", jer od danas na snagu stupa njegova četvrta odgoda u odnosu na članice Europske unije.

Razočarani ribari i HSS-ovi birači, morat će se pomiriti sa činjenicom da šest glasova seljaka protiv, jedan Ante Đapića (HSP), te dva SDP-ova, Mirele Holy i Ivice Pančića, te ostatak suzdržane oporbe nije bilo dovoljno da se pokažu zubi Europskoj uniji. HDZ je prikupio 77 glasova u čemu su mu pomogli oporbeni HDSSB, i koalicijski partneri SDSS i HSLS. Kako ZERP nije ušao 120 stranica koalicijskog sporazuma HDZ-a, HSS-a i HSLS-a, njegova obustava, odnosno "odgoda" nije bila ni razlog da se vladajuća koalicija raziđe.

Umjesto ZERP-a, Hrvatska je dobila prvu najavu datuma završetka pregovora sa Unijom - rujan 2009., uz kondicional predsjednika Europske komisije Juana Manuela Barrosa "ako se ispune ostali uvjeti". Šef HSS-a Josip Friščić uvjeren je da će upravo ti ostali uvjeti biti jednako rigidni kao i naredba da se odustane od ZERP-a, i smatra da je premijer Ivo Sanader optimističan kada smatra da će ZERP biti posljednje opuštanje kočnice u pregovorima.

Hrvatski ribari, s druge strane još nisu dobili ono što su tražili od Vlade, koja im već nije uslišala molbu da ZERP ostane na snazi - izjednačavanje statusa sa Slovencima i Talijanima na Jadranu.

A.B.
Foto: Index

Pročitajte više