Zelena lista o ZERP-u: Nakon ispraznog junačenja vratili smo se na kapitulaciju iz 2004.

Zelena lista o ZERP-u: Nakon ispraznog junačenja vratili smo se na kapitulaciju iz 2004.

NAKON što je premijer Ivo Sanader pristao na ucjenu Europske unije pa je zaboravio na ZERP, odnosno na njegovu primjenu na zemlje članice EU, priopćenjem se oglasila stranka Zelena lista, koja izražava svoje žaljenje zbog te odluke.

"Nakon ispraznog junačenja, u kojem prava volja da se odluka provede nikad nije ni iskazana, vratili smo se na kapitulaciju iz 2004. godine. Vrludanje oko ZERP-a u posljednjih pet godina pokazuje potpuni nedostatak vizije i svijesti o nacionalnim vrednotama i strateškim ciljevima u redovima hrvatske politokracije", navodi se u priopćenju kojeg potpisuje Zoran Oštrić, glavni tajnik Zelene liste.

"Strateški prioriteti Hrvatske nisu i ne mogu biti ni `priključenje Europskoj uniji` ni `proglašenje ZERP-a` i tome slično. Strateški je interes bolji život svih u Hrvatskoj, u što i ekološka mudrost mora biti uključena. To je bilo dobro istaknuto u Odluci o proširenju jurisdikcije Republike Hrvatske na Jadranskom moru, 3. listopada 2003. godine - dugoročno održivo i racionalno gospodarenje živim morskim bogatstvima uz odgovarajuću zaštitu morskog okoliša. Sve posebne odluke, uključivo i pristupanje Europskoj uniji, samo su sredstva", dodaje se.

"Krizu oko ZERP-a Vlada iskorištava za skretanje pažnje sa strukturalnih problema u procesu priključenja EU"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izražavamo žaljenje zbog ucjenjivačkog ponašanja dužnosnika Europske unije, koje je u službi posebnih, kratkoročnih i kratkovidnih interesa Italije i Slovenije. Ono je protivno proklamiranim načelima politike EU, među kojima je i maksimalna zaštita okoliša, posebno morskih ekosustava te regulacija ribolova (kvote)", navodi se.

U priopćenju se ističe kako je "Jadransko more sukobljeno s ekološkom krizom, kojoj doprinose prelov ribe, promet i klimatske promjene. Od 438 poznatih vrsta riba u Jadranu, čak 123 nalaze se na Crvenom popisu ugroženih vrsta, koji je u izradi. Italija i Slovenija proglasile su ekološki pojas, što pojačava pritisak na hrvatski dio Jarana. Riblji fond ugrožen i nekoliko godina odgode moglo bi dovesti do kolapsa nakon kojeg se desetljećima neće oporaviti. To se npr. dogodilo 1992. godine na Newfoundlandu, kada je izlov bakalara naglo pao gotovo na ništicu. Preko noći, posao je izgubilo 10.000 ribara i 30.000 drugih".

"Upozoravamo i na to, da krizu oko ZERP-a Vlada iskorištava za skretanje pažnje s dubokih, strukturalnih problema u procesu priključenja Europskoj uniji, naročito u sferi pravosuđa, državne uprave i korupcije te političkog klijentelizma koji je veći problem od same korupcije. Kada nema ukupne vizije i strategije, svaka prepreka na putu izaziva paralizu cijelog sustava. Stranka Zelena lista ustrajat će u borbi za globalnu solidarnost i ekološku mudrost, koji su jedina valjana osnova za definiranje i obranu nacionalnih interesa naše domovine. Izražavamo svoju solidarnost svim građanskim inicijativama i udrugama za okoliš i održivi razvoj. Izražavamo punu potporu stavovima koje je udruga Eko Kvarner iznijela u priopćenju od 9. ožujka", poručili su iz Zelene liste.

I.M.
Foto: H.P. (Arhiva)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara