Zbunjeni ste dramom u Agrokoru? Donosimo ključne činjenice o padu Ivice Todorića

Foto: Pixsell/Slavko Midzor/123rf/Index

GAZDA Agrokora Ivica Todorić slomio je zube na preuzimanju Mercatora i uskoro će izletjeti iz svojeg carstva kojeg je uz pomoć države i na teret cijelog društva izgradio u posljednjih četvrt stoljeća.

Ovakav rasplet nije neočekivan. Mnogi, pa i sam Todorić, bili su svjesni velike rizičnosti preuzimanja najvećeg slovenskog trgovačkog lanca, jer je cijela operacija financiranja zaduženjima.

Početkom siječnja srušen rejting

Da stvari ne idu baš po planu moglo se naslutiti još u studenom prošle godine, kada su iz Jamnice, koja inače ima solidne poslovne rezultate, počele stizati vijesti o otkazima. Počele su se širiti priče da se kompanija "priprema za prodaju Rusima".

Formalna potvrda da se situacija u Agrokoru ne ide u smjeru koja bi odgovarala ekipi iz dvorca Kulmer stigla je početkom siječnja. Tada je agencija Moody's srušila kreditni rejting Agrokora s B2 na B3 na temelju devetomjesečnih rezultata za 2016. godinu. Nisu bili zadovoljni operativnom dobiti u odnosu na zaduženost kompanije.

Odustajanje od kredita pokazalo je da je Agrokor u komi

Nakon toga stiže vijest da je Agrokor odustao od sindiciranog zajma s dospijećem u rujnu 2019. godine u koji su bile uključene najveće banke - BNP Paribas, Credit Suisse, Goldman Sachs i JP Morgan. Kredit je trebao poslužiti za servisiranje kratkoročnih obveza.


Iz Agrokora su tada za Index rekli da su od kredita odustali zbog uvjeta koji im nisu odgovarali, ali i da nemaju potrebe za dodatnim financiranjem, jer imaju dovoljno keša.

"Iako je postojao interes od strane postojećih i novih kreditora u dostatnom iznosu zbog određenih uvjeta nismo zaključili transakciju. Svoje obveze koje dospijevaju u narednom periodu uspješno smo refinancirali u posljednjem kvartalu prošle godine i s te osnove u ovom trenutku nemamo potrebu za dodatnim refinanciranjem", odgovorili su nam tada iz Agrokora.

Ulagači nisu vjerovali u tu priču. Obveznice Agrokora na inozemnim burzama doživjele su krah. Cijena obveznica krenula je snažno padati, te su trenutno na 60 do 65 posto nominalne vrijednosti.

Ministar financija Zdravko Marić kao glasnogovornik Agrokora

Iako je bilo očito da je stanje u Agrokoru kritično, ministar financija Zdravko Marić, kao da još uvijek radi u Agrokoru, krenuo je umirivati javnost.

"Agrokor je i dalje dobra kompanija, ne vjerujem da će doći do bankrota. Proteklih godinu dana kao ministar pratim Agrokor kao i za svaku drugu kompaniju. A što se tiče same situacije, mislim da su i iz same kompanije jučer u priopćenju jasno naznačili da ne postoje rizici što se tiče njihovih obveza u dogledno vrijeme, ali sigurno da je i činjenica o smanjivanju kreditnog rejtinga imala određene reperkusije", rekao je Marić krajem siječnja.

Todorićevi problemi postali su tema i u svjetskim medijima. Bloomberg je početkom veljače objavio tekst pod naslovom "Agrokor se suočava s nervozom investitora zbog problema s dugom". Upozorili su na dramatičan pad vrijednosti tzv. PIK kredita za koji je Ivica Todorić, prilikom preuzimanja Mercatora, založio preko 95 posto Agrokora. Vrijednost tog kredita, kojim se također trguje i koji nominalno iznosi 485 milijuna eura, pala je na četvrtinu.

“Agrokor je bila najuspješnija privatna kompanija u regiji, ali snažno zadužena. Kroz godine, unatoč naporima da se razdužuje, njihov je dug rastao. Čini se da im je tržište sada poručilo da je vrijeme za drastične mjere", rekao je Bloombergu početkom veljače analitičar u AllianceBernstein Holdingu, Okan Akin.

Ruski veleposlanik: Agrokor mora vratiti novac

Ruske banke najveći su vjerovnik Agrokora, pogotovo Sberbank, pa se u veljači oglasio Anvar Azimov, veleposlanik Ruske Federacije u Hrvatskoj. Na pomalo neobičnoj konferenciji za novinare na kojoj se Azimov pojavio u svečanoj uniformi s ordenjem poslana je poruka da Rusi više ne planiraju pomagati Agrokoru.

"Ako Agrokor ne vrati kredite, morat će to rješavati sa Sberbankom. Rusija ne pretendira ni na jedan dio Agrokora", rekao je tada Azimov. "Agrokor mora vratiti novac. Ne mogu reći da Agrokor surađuje, ne poznajem čak ni predsjednika Agrokora. On očito smatra da je suvišno da se upozna sa mnom, a sukladno tome bit će i posljedica."

U Srbiji Todoriću isključili struju

Problemi za Todorića dobili su nastavak u Srbiji. Lokalni poduzetnik Boban Rajić isključio je struju u nekim trgovinama koje iznajmljuje Todorićevom Mercatoru i u znak protesta protiv neplaćanja izloge pobojao u crno.

"Četiri dana neki marketi u Smederevu nisu radili i bili su pofarbani u crno. To smo uradili kao prosvjednu gestu. Neću dozvoliti da Agrokor posluje, a da mu ja plaćam struju. Parkirali smo i vozila ispred marketa, a oni su angažirali zaštitare iz kriminalnog miljea kojima su se radnici suprotstavili pa su se povukli. Ne može se silom sačuvati nešto što nije zakonito", rekao je Rajić za Index.

Rušenje rejtinga

Početkom ožujka uslijedilo je još jedno rušenje rejtinga Agrokora. Ovog puta na taj potez odlučila se agencija Standard & Poors's. Rejting je srušen s B na B- s negativnim izgledima.

"Smanjeni rejting održava naše viđenje da je Agrokorova kapitalna struktura negativno pogođena rastućim rizikom refinanciranja povezanim s nadolazećim otplatama duga u 2018. godini", pojasnili su iz S&P-a.

Tajni sastanak Todorića i Plenkovića

Prije nekoliko dana javnost je doznala da je 5. ožujka održan tajni sastanak Ivice Todorića i premijera Andreja Plenkovića s najbližim suradnicima iz Vlade i Sabora. Sa sastanka su u javnost neslužbeno puštene informacije da su donesene odluke da država neće javnim novcem spašavati Agrokor i da Ivica Todorić mora otići.


No na sastanku se vjerojatno pričalo i o Agrokorovim dugovima prema državi. Prije nekoliko tjedana specijalizirani portal Debtwire, koji se bavi dugovima kompanija, objavio procjene neimenovanih Agrokorovih vjerovnika koje kažu da Todorićeva kompanija ima obveze prema državi za PDV u visini od oko 800 milijuna eura.

Novinari Indexa i Debtwirea od Agrokora i Porezne uprave nisu mogli dobiti informacije koliki je i postoji li takav dug.

Marić mulja o Agrokorovom dugu: Pojavni oblici koji bi ulazili u sferu nečega

No oglasio se ministar Zdravko Marić s pomalo neobičnom izjavom: "Nisu uočeni nikakvi pojavni oblici koji bi bili neuobičajeni i ulazili u sferu nečega u što bi se moralo alarmantno djelovati. Spekulacije koje su se pojavile po pitanju iznosa visine poreznog duga svakako treba demantirati i reći da one kao takve ne stoje."

Agrokor se oglasio nakon tjedan dana šutnje o dugovima


Nakon više od tjedan dana šutnje o dugovima se oglasio i Agrokor i demantirao da oni postoje. No vrijeme koje im je trebalo da odgovore na vrlo jednostavno pitanje i Marićeva petljanja, sugeriraju da je nekakav dug ipak postojao. Ako nije u međuvremenu plaćen, onda je Marić svom bivšem gazdi dao odgodu plaćanja.

"Agrokor godišnje hrvatskoj državi plaća 3 milijarde kuna poreza, od čega više od polovine ide na PDV, nakon toga veći dio na doprinose, dok je ostatak porez na dobit. Konstrukcije da je Agrokor dužan 6 milijardi kuna značile bi da 2 godine nije platio porez državi, a istina je da na današnji dan Agrokor nema dospjelih obveza što se tiče poreza prema hrvatskoj državi", stoji u današnjoj objavi Agrokora.

Kako bilo, sljedećih tjedana ili dana možemo očekivati rasplet drame u Agrokoru. Jedino što je izvjesno je da Ivica Todorić više neće biti glavni u najvećoj privatnoj kompaniji u Hrvatskoj.

Pročitajte više