Zdravko Mamić puca na mjesto gradonačelnika Zagreba

ZDRAVKO MAMIĆ, prvi čovjek nogometnog kluba Dinamo, proteklih dana se našao kao centralna osoba priča koje tvrde da je vrlo izgledna "Maminjova" kandidatura na sljedećim izborima za gradonačelnika Zagreba. Štoviše, Mamića se vrlo ozbiljno spominje u kontekstu kandidature i pobjede Milana Bandića u trci za Pantovčak, jer bi se u tom slučaju prvi čovjek Dinama kandidirao za mjesto gradonačelnika Zagreba. Sve priče imaju svoje ishodište u Maksimiru.

"Hoću-neću"

Slučajno ili ne, dojam je kako je Mamić na tragu Bandića "hoću-neću"  i počeo svojevrsno ispipavanje terena za svoju kandidaturu pa tako od njega nismo mogli dobiti niti jasno "ne" takvim najavama, ali ni jasno "da". Zaustavljeni smo od strane glasnogovornika Dinama, Siniše Jagodića.

Naime, na pitanje koliko je istine u najavama da bi se Mamić mogao kandidirati na sljedećim lokalnim izborima, kao i o njegovim političkim ambicijama u smislu angažiranja za neku od političkih stranaka ili nestranačkih lista u dogledno vrijeme, dobili smo odgovor.

"Ne komentiramo neslužbene najave", bilo je sve što je Jagodić rekao za Index iako smo uporno inzistirali da nam se odgovori na dva jasna pitanja. Sudeći prema jutru iz Dinama, čini se da nas čeka još jedna "hoću-neću" kandidatura za gradonačelnika Zagreba.

Obećao stadion, podržao Bandića....

Da je tome zaista tako svjedoče i posljednje izjave samog Mamića. Naime, obećao je Zagrepčanima nogometni stadion koji će bit na ponos svim Hrvatima. Uostalom, zna se kako stadione mogu obećavati samo gradonačelnici, ali ne i izvršni dopredsjednici nogometnog kluba u HNL-u pa makar to bio i Dinamo.

Mamić se isto tako, slučajno našao u Poglavarstvu, upravo u trenutku kada je Milan Bandić primao đakovačko-osječkog nadbiskupa te predsjednik Hrvatske biskupske konferencije Marina Srakića. A zamislite upravo tada Mamić se sjetio reći novinarima da podržava Bandića u njegovoj kandidaturi za predsjednika RH!

"Ako se kandidira, podržat ću ga i rado ću sudjelovati u predizbornom timu", rekao je tada Mamić koji je prema glasnogovorniku Dinama "apolitičan". Iza Mamića niz je priznanja kao što je "Ponos Dinama" za kojeg se za godinu-dvije nitko ni neće sjetiti kako je to priznanje zapravo dao sam sebi.

Vole ih desni i lijevi, HDZ i SDP, Crkva i anarhisti

Prije svega valja naglasiti kako Mamić predstavlja "punokrvnog" političkog nasljednika Bandića jer korača njegovim stazama od afera, ljubavi, mržnje i koketiranja s lijevim i desnim. Uostalom takve vole Zagrepčani. Barem oni koji glasaju, razmišlja Mamić. Gledajući Mamićeve akcije posljednjih godina ne možemo, a ne zaključiti, kako su ostvareni svi preduvjeti da se na Bandićevo mjesto dođe Bandićevim stilom. 

Mamić je uostalom već "pripojen" karizmi Milana Bandića i to onom pupčanom plavom vezom u kojem dvosmjerno kolaju novac, utjecaj i ljubav širih narodnih masa na relaciji Maksimir - Poglavarstvo. Bandića i Mamića veže i hercegovačko porijeklo.

Predispozicije su tu

Otvoren je prijatelj s SDP-ovcima koji ga preko Bandića financiraju iz zagrebačke kase, a u isto vrijeme bez ikakvih posljedica fotografiju igrača svog kluba ponudio je HDZ-u u predizborne plakate. Bandić se na sve načine trudi kao SDP-ovac pokazati se kao veliki vjernik, a ankete kažu kako bi svojom kandidaturom prije svega preoteo glasove Andriji Hebrangu. 

Mamić s druge strane spremno će, ako treba i istog dana fotografirati se i "zagrliti" kako Ivu Sanadera, Jadranku Kosor ili možda Zorana Milanovića. O zagrljajima Bandića i Mamića ne treba posebno ni govoriti. Uostalom dubrovačka diplomacija davno je taj stil opisala kao: Sa svakim dobar, ni sa kim iskren. Diplomacija koja otvara političku karijeru u Hrvata. 

Veže ih stotinu afera

Mamić je i veliki humanitarac, voli pokazati da zna biti veseo i da se zna opustiti pred širokim narodnim masama, a svoj trku pred vlastitim navijačima u Rumunjskoj prikazat će u najmanju ruku kao "bijeg u pobjedu". Uostalom lomljavu u Rumunjskoj javnost je shvatila kao bunt tek šačice huligana dok velika većina stadiona u Maksimiru sve više shvaća "Mamićevu viziju" i počinje mu vjerovati, a samim tim i štititi ga od manjine huligana iz BBB. Uostalom puna vitrina pokala HNL-a je njegova.

Iza Mamića niz je afera, taman za onu kako je "stotinu afera bolje nego jedna" jer nitko neće ni znati od kuda ga i kako udariti. Štoviše, Mamić tako baš kao i Bandić pokazuje kako je sposoban za hrvatske prilike, ako je znao priskrbiti za sebe, Dinamo, tako će sutra i Zagreb i opet sebi. Bandić i Mamić znaju itekako biti nervozni pred novinarima, otvoreno ih napasti, a na svoje protivnike nasrnuti i izvan verbalnog zakucavanja. Zaplakat će pred javnosti ako treba, skrušeno priznati svoje grijehe i tražiti oprost. Prava medijska roba, a to narod - voli. I glasovima na izborima cijeni.

Što ako, ipak....

No, na kraju treba naglasiti da ako Bandić i ne prođe do Pantovčaka, a Mamić se kojim slučajem i ne kandidira, vlastita hoću-neću kampanja sasvim će mu dobro doći za neke buduće pregovore kako oko stadiona u Maksimiru, Dinamu ili, pak, za vlastite poslove. Uostalom, sve se moglo na vrijeme zaustaviti i to vrlo jednostavno.

"Ne, to nije istina ne kandidiram se niti imam bilo kakvih pretenzija", trebao je biti Mamićev odgovor. Umjesto toga tek priča o nekomentiranju neslužbenih najava. I to još izjava u množini "Ne komentiramo!".

Treba li na kraju spomenuti kako je glasnogovornik Jagodić bivši savjetnik predsjednika Stjepana Mesića?

Pročitajte više