Zdravstveni krugovi nezadovoljni mjerama štednje HZZO-a

MJERE štednje Upravnog vijeća HZZO-a, po kojima će zadnju riječ u propisivanju lijekova imati liječnici opće prakse a ne specijalisti, te ukidanje dežurstava hitne stomatološke službe i biokemijskih laboratorija, u zdravstvenim su krugovima izazvale nezadovoljstvo uz ocjene da će to ići na uštrb kvalitete zdravstvene zaštite građana te povećati pritisak na bolnice.

Predsjednik Hrvatske liječničke komore Hrvoje Minigo upozorava da se način propisivanja lijekova može mijenjati samo ako se promijeni zakon, što nije učinjeno.

Novom mjerom, o čijem donošenju Komora nije konzultirana, ograničava se liječniku specijalistu pravo na određivanje optimalne terapije, a time i prava pacijenata po važećem zakonu, smatra Minigo.

Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić podržava racionalizaciju u potrošnji lijekova i veće propisivanje generičkih lijekova koji su jednako učinkoviti a jeftiniji, no to se ne može provoditi na uštrb iskustva i znanja specijalista.

"Ispada da mišljenje liječnika specijalista više nije obvezujuće, tj. da lijek koji propiše nije obvezujući za liječnika u primarnoj zaštiti, koji je niže rangiran", kaže Babić.

Osim toga, ukidanje hitne stomatološke službe i laboratorija povećat će pritisak na bolnice i otežati pružanje usluga, a izvršiteljima dodatno povećati posao.

Iz zagrebačkog Ureda za zdravstvo, rad, socijalnu skrbi i branitelje najavili su da će financiranje pet timova hitne stomatološke službe, koje je dosad financirala država, preuzeti Grad, uz dva tima koja su i dosad financirali Grad i Županija.

Pročelnik Ureda Zvonimir Šostar najavio je da će u idućoj godini za to biti izdvojeno 1,8 milijuna kuna. Pritom ističe da je tijekom 11 mjeseci ove godine u hitnoj stomatološkoj službi na tri lokacije u Zagrebu primljeno 13.511 pacijenata kojima je pruženo 23.875 usluga.

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva Spomenka Avberšek nazvala je "smiješnima" izjave ministra zdravstva Nevena Ljubičića da se s novim mjerama neće smanjiti prava građana na zdravstvenu zaštitu.

Avberšek je optužila i predsjednika Hrvatske stomatološke komore Željka Zubovića jer je digao ruku za ukidanje hitne stomatološke službe, tvrdeći da je to učinio iz osobnih razloga, budući da je privatnik.

Predsjednica sindikata preporučuje građanima, koji si to mogu priuštiti, da si nakon Nove godine nađu privatnog stomatologa, ako se žele osigurati za hitne slučajeve.

Pročitajte više