Zebari: Sadamu Huseinu sudit će se nakon izbora

SADAMU HUSEINU će se za ratne zločine suditi u Iraku nakon općih izbora 30. siječnja, izjavio je u ponedjeljak irački ministar vanjskih poslova Hoshiyar Zebari.

Zebari je nakon audijencije kod pape Ivana Pavla II. izjavio da je Vatikanu rekao da će ljudska prava Sadama i njegovih pomoćnika biti poštovana.

"Mi smo Vatikanu zajamčili da će svi ti ljudi imati pošteno suđenje... Pravdu, koju su nama uskraćivali, mi ćemo njima dati", rekao je Zebari na tiskovnoj konferenciji.

Upitan o suđenju Sadamu, Zebari je rekao da još nije utvrđen "točan datum". "Sve što znam je da će se dogoditi nakon izbora. Nadam se da će do njega doći brzo, u nekoliko tjedana. To je moja osobna želja. To će suđenje biti važan događaj za nas, kako bi dokazali svoju vjerodostojnost. Bit će otvoreno. Bit će pošteno. Bit će transparentno", rekao je Zebari.

Sadamovu suđenju mogla bi prethoditi ona dvojici njegovih glavnih pomoćnika, uključujući Ali Hassana al-Madžida nazvanog "Kemijski Ali" radi njegove navodne uloge u uporabi otrovnih plinova protiv Kurda i Iranaca. "Postoje planovi da se dvojici njegovih pomoćnika sudi što je moguće prije", rekao je Zebari.

U nedjelju je katolički svećenik Jean-Marie Benjamin izjavio da je sastavio talijanski peteročlani tim pravnika koji će pružiti besplatnu pravnu pomoć bivšem iračkom dopredsjedniku Tariku Azizu koji je kršćanin. Svećenik je rekao i kako je za to dobio prešutnu potporu Vatikana.

Upitan za taj slučaj Zebari je samo istaknuo da optuženi bivši irački čelnici imaju pristup Crvenom križu, te da su slobodni komunicirati sa svojim obiteljima, slati pisma i ostalo.

Pročitajte više