Zelena akcija o nafti kod Zagreba: Netko mora odgovarati za današnju katastrofu

Foto: FAH/Željko Hladika/PIXSELL/index

LUKA Tomac iz udruge za zaštitu okoliša Zelena akcija za Index je komentirao današnje izlijevanje nafte u Ježevu pored Dugog Sela. Rekao je da udruge desetljećima upozoravaju na štetnost fosilnih goriva i ekološke katastrofe koje negativno utječu na ljude i okoliš.   

>> Izbila nafta kod Zagreba. Poslana policija, na terenu i tim Ine

"Već nekoliko desetljeća upozoravamo da fosilna goriva poput nafte i plina, osim što su uzrok katastrofalnih klimatskih promjena, imaju velik utjecaj na zdravlje ljudi i prirodu prilikom ovakvih katastrofa. Velik utjecaj imaju i na poljoprivrednu proizvodnju jer, kao što je vidljivo sa snimki, nafta se izlila na poljoprivrednu površinu", kazao nam je.  

"Vlada nas uvjerava da su institucije spremne na ovakve incidente"

Ističe da se iz njegove udruge nadaju da će neka od nadležnih inspekcija saznati što se zaista dogodilo i da će netko snositi odgovornost za ovaj izljev.

"Vlada Republike Hrvatske nas je prilikom velikih kampanja za bušenje Jadrana i kopna zbog nafte i plina uvjeravala u spremnost institucija i brzinu reakcije te da se ovakvi tipovi havarija ne mogu desiti. Ovaj slučaj od danas ih je po tko zna koji put demantirao", kaže naš sugovornik.

Foto: Željko Hladika/PIXSELL

"Ovdje se jedino može raditi o ekološkoj katastrofi. Situacija je dosta ozbiljna, mi smo izuzetno zabrinuti jer još uvijek ne znamo o kolikim razmjerima katastrofe je riječ. Mi se samo bojimo što bi se dogodilo da se ovakav slučaj desio u Jadranu, gdje bi šteta bila još veća, a razmjeri katastrofe puno širi", kaže. 

Nedavno je izlijevanje nafte u Rijeci znatno onečistilo južnu obalu Istre 

Podsjetio je na nedavni incident kada se iz riječke Termoelektrane u nekoliko navrata nafta izlila u more i stigla sve do Istre, gdje je zagadila obalu Ližnjana.

"Ovaj incident od danas je samo jedan u nizu dokaza da je fosilnim gorivima mjesto pod zemljom i da se okrenemo obnovljivim izvorima energije", kaže.  

Foto: Srećko Niketić/PIXSELL

Spomenuli smo mu i ekološku katastrofu od prije pet godina, kada se izlila nafta iz produktovoda koji je sanirala tvrtka Crodux plin i onečistila vodu u Slavonskom Brodu. Iako su iz Croduxa isprva nijekali onečišćenost vode, nezavisna analiza vode koju je proveo Grad Slavonski Brod pokazala je onečišćenost vode. 

"To je isto tako bio jedan ogroman incident za koji dandanas nitko nije odgovarao i jednostavno se zataškalo što se to tamo točno dogodilo. Stanovnici Slavonskog Broda su tada danima pili vodu iz cisterni jer je izljev zagadio podzemne vode. To je bio jedan jako zoran primjer koliko štetan utjecaj može imati jedan ovakav izljev", kazao nam je Tomac.

Podsjetimo, Državni inspektorat izvijestio je danas popodne kako je zaprimio obavijest o propuštanju na naftovodu 4 Ježevo - Ivanić Grad te da su na terenu rudarska inspekcija, inspekcija zaštite okoliša i vodopravna inspekcija. Po okončanju inspekcijskog postupanja Državni inspektorat informirat će javnost o utvrđenom, stoji u kratkom priopćenju.

Iz Ine potvrdili da je nafta izašla iz cjevovoda, ali da nema utjecaja na zdravlje ljudi

Nekoliko sati od incidenta, koji se još uvijek sanira, oglasili su se i iz Ine, čiji je tim također na terenu:

"Tijekom prijepodneva primijećeno je propuštanje nafte na kolektorskom cjevovodu koji spaja naftno polje Ježevo sa sabirnom stanicom što je izazvalo izlijevanje oko 4 m3 nafte u okolici bušotine. INA je odmah zaustavila protok kroz cjevovod kako bi se zaustavilo daljnje istjecanje.

>> Ina objavila uzrok velikog izlijevanja nafte kod Zagreba

O događaju su obaviještene nadležne službe te je započeta sanacija terena kao i mjesta propuštanja. U svrhu ograničavanja širenja onečišćenja postavljene su apsorbirajuće brane. Stanje je pod kontrolom, a sanacija se odvija u skladu s pravilima zaštite okoliša. Događaj nije imao utjecaja na zdravlje ljudi", poručili su iz Ine.

Pročitajte više