Zelenski: Dobili smo prvu tranšu pomoći EU od 3 milijarde dolara

Foto: EPA

UKRAJINA je primila prvu tranšu u iznosu od 3 milijarde eura europske pomoći vrijedne 18 milijardi za 2023., rekao je danas predsjednik Volodimir Zelenski. "Ukrajina je primila prve tri milijarde eura novog makrofinancijskog programa vrijednog 18 milijardi eura" za potporu ukrajinskom gospodarstvu, izrazio je zadovoljstvo Zelenski na Twitteru.

Zahvalio je predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen i dvadeset sedmorici na njihovoj "čvrstoj potpori" Kijevu gotovo 11 mjeseci nakon početka ruske invazije. Europska unija je sredinom prosinca glasala za tu novu financijsku pomoć Ukrajini nakon teških pregovora zemalja članica.

Zajam na 35 godina bez kamata, može biti i otpisan

Europljani su se konkretno obvezali da će svaki mjesec tijekom 2023. osigurati Ukrajini 1.5 milijardi eura kojima će financirati javnu potrošnju. Pomoć je u obliku zajma na 35 godina bez kamata s mogućnošću otpisa duga. Pomoć ipak prate neki uvjeti koje je postavio Bruxelles.

"EU mora biti sigurna da će Ukrajina namjenski iskoristiti 18 milijardi eura", istaknula je za ukrajinsku web stranicu Eurointegration.com potpredsjednica vlade Olga Stefanišina napominjući da su među uvjetima pitanja u vezi s "vladavinom prava" i suzbijanje korupcije.

Europska omotnica treba pomoći održivosti ukrajinskog državnog proračuna nakon što je Zelenski ocijenio da mu u 2023. treba oko 45 milijardi dolara.

Ukrajinski Centar za gospodarsku strategiju misli da bi ukupna vrijednost zapadne pomoći (financijske, vojne i druge) Ukrajini u 2023. mogla dosegnuti 100 milijardi dolara, od čega više od 40 milijardi samo za oružane snage.

Pročitajte više