Želite pomoći roditeljima? Prestanite ih pljačkati!

Foto: Index, FAH

URNEBESNA izjava ministrice socijalne politike i mladih da će roditelje sa troje i više djece osloboditi poreza na kupnju kombija s pravom je izazvala javni podsmjeh. No ipak, mora se priznati da je u moru prijedloga stimulacijskih demografskih politika ova ideja barem na pravom tragu. Jer što roditeljima znači da im država jednokratno “pokloni” 1000 eura, ako će im kroz narednih nekoliko godina oteti višestruko veći iznos?

Genijalan poslovni model

Stvar je to elementarne matematike. Uzdržavati dijete nije nimalo jefitno. Kada su novorođenčad, treba im dječja kozmetika, pelene i nerijetko dohrana umjetnim mlijekom. Kada su malo veći treba im dječja hrana, kolica, autosjedalica, vrtić. Nakon toga školski pribor, udžbenici, aktivnosti. Uza sve to odjeća i hrana. Budimo iznimno skromni pa recimo da jedno dijete roditelje u prosjeku košta 1000 kn mjesečno. Na sve što kupuju plaća se PDV od 25%. Dvije matematičke operacije kasnije shvatimo da za svakog novog člana obitelji roditelji moraju državi pod noge podložiti 54.000 kn ili 7.200 eura!!!

Summa summarum, država će vam za svako novo dijete dati 1000 eura, da bi vam putem istog tog djeteta uzela sedam puta veći iznos. Kada tako pogledamo na stvar, zapravo vidimo da je tu nije riječ o nikakvoj demografskoj politici u želji da se osigura opstanak i budućnost jednog naroda, već o iznimno efikasnom poslovnom modelu čiji povrat na uloženo (ROI) čak i nakon korekcije na inflaciju iznosi oko 480% na 18 godina. Impresivno, mora se priznati.

Ovaj poslovni model zapravo jako podsjeća na nešto što već neko vrijeme susrećemo - jednokratne novčane potpore mladim poduzetnicima. Lajt motiv je isti: država vam velikodušno “poklanja” par desetaka tisuća kuna da pokrenete biznis, da bi vam kroz idućih nekoliko godina kroz drakonsko oporezivanje i parafiskalne namete uzela višestruko veći iznos. I još se na sva usta hvali kako aktivno stimulira poduzetništvo.

“Tuđe nećemo…”


Kada bi država zaista željela pomoći roditeljima, bilo bi sasvim dovoljno da se odrekne svog plijena i ukine PDV na dječji i školski asortiman. Ne mora nam ništa poklanjati - sasvim bi dovoljno bilo da nas prestane pljačkati.

* Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

* Dr. sc. Luka Popov diplomirao je i doktorirao na temi iz teorijske fizike na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu. Javno djeluje kao ekonomsko-politički komentator i javni govornik. Jedan je od organizatora godišnjih Free Market Road Show konferencija u Zagrebu.

Pročitajte više