Prometna povezanost između Splita i Rijeke je katastrofalna

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

HRVATSKA je turistička zemlja kojoj oko 20 posto državnog proračuna ovisi o prihodima od turizma. Unatoč tome, jako je loša prometna povezanost Splita i Rijeke, drugog i trećeg grada po veličini u RH, koji su na obali Jadranskog mora. 

Strani turisti ili građani RH koji u jednom trenutku tijekom ljeta žele otputovati od Splita do Rijeke imaju poprilično ograničene mogućnosti.

Prva opcija je, naravno, putovanje automobilom. Za one koji na more nisu išli autom, postoji samo još jedna opcija, a to je autobus. Najbrža vožnja autobusom od Splita do Rijeke traje oko sedam sati. Ne ide se autocestom, što bi trajalo 2-3 sata kraće, ali bi naravno koštalo više zbog plaćanja cestarine.

Putovanje vlakom od Splita do Rijeke traje između 22 i 29 sati

Što je s vlakom? Pretraživanje na stranicama Hrvatskih željeznica pokazuje da putovanje vlakom od Splita do Rijeke traje između 22 i 29 sati, uz minimalno jedno presjedanje. Ponovimo još jednom: ako iz drugog najvećeg hrvatskog grada želite vlakom putovati u treći najveći hrvatski grad, to može trajati i duže od jednog dana. 29 sati!

Za usporedbu, putovanje transsibirskom željeznicom od Moskve do Vladivostoka traje šest dana, tijekom kojih se prevali 9289 kilometara. Split je od Rijeke udaljen nešto više od 400 kilometara, prema podacima Google Mapsa 416 kilometara. Vlak transsibirske željeznice u jednom satu prijeđe oko 64 kilometra, dok vlak Hrvatskih željeznica na cjelodnevnom putovanju od Splita do Rijeke u jednom satu u prosjeku prijeđe oko 14 kilometara. Nije ni čudo što je potreban cijeli dan ako se odlučite putovati od Splita do Rijeke vlakom.

Čekanje na ponovno pokretanje aviolinije 

Kada je pak riječ o avioprijevozu, ne postoji direktna linija Split-Rijeka. Postojala je u izvedbi velikogoričke kompanije Trade Air, ali njoj Ministarstvo prometa nije na vrijeme produžilo ugovor. Prestali su letjeti na liniji Split - Rijeka krajem travnja ove godine.

Tako se sada na službenim stranicama Trade Aira može pročitati kako se nadaju da će ponovno od 1. kolovoza ove godine moći nastaviti zračno povezivati Split i Rijeku (te Osijek i Pulu itd.).

Vrijedi napomenuti i da je let Split - Rijeka tzv. PSO linija. PSO je skraćenica za Public Service Obligation. Ovim programom državama unutar Europske unije omogućeno je sufinanciranje aviokompanija za letove koji nisu uvijek direktno komercijalno isplativi, ali su od javnog značaja. 

I konačno, tu je i plovni promet. No nema više noćne trajektne linije koja je spajala Split i Rijeku, na kojoj je vozio poznati trajekt Marko Polo.

Jadrolinija: Dužobalna linija Rijeka - Dubrovnik ukinuta je 2015. godine

Pitali smo Jadroliniju zašto je došlo do ukidanja.

"Odluku o ukidanju dužobalne linije Rijeka - Dubrovnik 2012. godine prvi je put donijela tadašnja Vlada zbog konstantnog pada prometa putnika i vozila do čega je dovela izgradnja autocesta prema jugu koje su putovanja vozilima prema odredištima u Dalmaciji učinile znatno kraćim pa je linija bilježila sve manji broj putnika. 2015. godine linija je definitivno ukinuta", odgovorili su iz Jadrolinije na Indexov upit.

No, čini se da bi se to u bližoj budućnosti moglo promijeniti.

"S obzirom na sve okolnosti i razvoj autocesta, u tijeku je suradnja s Pomorskim fakultetom na studiji o redefiniranju dužobalne linije. Jadrolinija prvenstveno održava državne linije koje povezuju otoke s kopnom, a trenutno ne postoji državna linija Rijeka – Split koju održava Jadrolinija", otkrili su nam iz Jadrolinije.

Na Jadrolinijinim stranicama smo isprobali i razne kombinacije, gledajući dokle se može doći sve trajektom iz Splita, pa je li s te lokacije moguće presjesti na neki drugi koji bi vozio do Rijeke. Takve mogućnosti nema.

HTZ: Za kvalitetan boravak turista potrebna je dobra prometna povezanost

Ostaje zato činjenica doista loše prometne povezanosti Splita i Rijeke, što sigurno ne može biti dobro za hrvatski turizam. Hrvatska turistička zajednica nema konkretne ovlasti u ovim pitanjima, no ipak smo im se obratili za komentar u vezi loše prometne povezanosti Splita i Rijeke.

"Hrvatska je, kao turistička destinacija, odlično prometno povezana s najvažnijim emitivnim tržištima, kako cestovnim pravcima, tako i zračnim putem, odnosno aviolinijama, a tu su i brodske linije kao poveznica morskim putem", kažu iz HTZ-a.

Dodaju i da je to jedan od osnovnih preduvjeta u privlačenju inozemnih gostiju za čiji je ugodan i kvalitetan boravak potrebna dobra prometna infrastruktura i povezanost unutar destinacije, odnosno zemlje u kojoj borave, a navedeno naravno vrijedi i za domaće turiste. 

"Naime, kvalitetnom prometnom povezanošću hrvatskih gradova naše goste možemo dodatno poticati na otkrivanje drugih destinacija i veću turističku potrošnju", kažu iz HTZ-a. Možda će nadležni čuti ovaj apel HTZ-a i ubuduće osmisliti bolju prometnu povezanost Splita i Rijeke. 

Pročitajte više