Bulldog u Kerumovim rukama: Kako je budući splitski gradonačelnik preveslao zagrebačkog

KULTNI zagrebački caffe bar Bulldog u Bogovićevoj ulici, čini se, promijenio je vlasnika, a umjesto Alberta Pape novi gazda lokala je Željko Kerum, koji je s takvom transakcijom najavio snažan ulet na zagrebačko ugostiteljsko tržište.

> Kerum osvaja Zagreb: Kino i još devet lokala u rukama splitskog poduzetnika

No, zanimljivo je kako je Bulldog u najmu prostora koji pripada gradu Zagrebu, budući da je prema ugovoru iz 1999. godine Papo potpisao da će plaćati povlaštenu najamninu od 7600 kuna mjesečno, jer je zgrada u kojoj je smješten Buldog u procesu povrata. Tadašnja zagrebačka vlast objašnjavala je kako se htjelo izaći u susret budućim najmoprimcima jer najam prostora koji je u sudskom procesu povrata imovine velik rizik unatoč činjenici kako sudski sporovi oko vlasništva znaju potrajati dugi niz godina. Kerum koji je zapravo kupio tvrtku Alberta Pape "Cafeco", koja upravlja tom nekretninom, zapravo je jednim udarcem riješio dva problema.

Nije važno tko plaća račune, samo da je redovno

Kako prvo nije dozvolio da uđe u nemilosrdnu tržišnu utakmicu za neki gradski prostor koji bi bio predmetom javnog natječaja, a također ostala mu je i povlaštena najamnina od Pape iz 1999. godine od svega 7600 kuna za najam ekskluzivnog gradskog prostora od 66 četvorna metra u samom centru Zagreba.

Iako na prvi trenutak izgleda da je Kerum oštetio proračun Grada Zagreba, legalno-pravno splitski poduzetnik koji je najavio pohod na fotelju splitskog gradonačelnika, nije napravio ništa loše. Lokalnoj upravi i samoupravi koja iznajmljuje određeni prostor u svom vlasništvu najbitnije je da se redovno plaća prostor, a statutarne promjene trgovačkih društava poput promjene vlasništva po Zakon nisu od utjecaja na potpisani ugovor u zakupu.

Hoće li biti blagonaklon i na splitskoj rivi?

Naravno, ostaje pitanje koliko je moralan Kerumov potez i koje će imati posljedice, jer on više nije tek poduzetnik nego i pretendent za mjesto prvog čovjeka drugog po veličini grada u Hrvatskoj. Ukoliko njegova kandidatura prođe uspješno, sasvim sigurno ne bi zadovoljan kada bi neki poduzetnik na splitskoj rivi pokušao to isto napraviti njemu.

No, sve u svemu, Bulldog je promijenio vlasnika, a Kerum je prema medijskim najavama Pape već isplatio predujam. Cijena? Prava sitnica. Negdje oko milijun eura.

I.Ć.
Foto: Index (Arhiva)

Pročitajte više