Zemlja i asteroid u svemirskoj igri mačke i miša

PRVI asteroid kojemu je orbita oko Sunca gotovo ista kao Zemljina približit će se našem planetu ovaj mjesec i onda ga opet neće biti 95 godina, priopćila je NASA.

Taj svemirski kamenčić od šezdesetak metara usporediv je s mišem koji zadirkuje mačku. Prema priopćenju međunarodne ekipe astronoma, među kojima je i jedan istraživač iz NASA-ina laboratorija za mlazni pogon (JPL) iz kalifornijske Pasadene, asteroid će se približiti Zemlji prvo s jedne, a onda s druge strane. Izvješće je objavljeno u listopadskome broju časopisa ´Meteoritics and Planetary Science´.

Asteroidovo je ime 2002 AA29, a u odnosu na Zemlju ima neobičnu putanju u obliku potkove. Naizmjence ide ispred pa iza Zemlje u putanji oko Sunca, a nikad se ne mimoilaze. ´Na neki način, Zemlja i taj asteroid nalik su dvama trkaćim automobilima na kružnoj stazi´, kaže Dr. Paul Chodas iz JPL-a. ´Trenutačno je on u nešto sporijoj stazi odmah izvan Zemljine putanje, a naš ga planet sustiže´, kaže znanstvenik koji je i otkrio neobično kretanje asteroida.

U srijedu 8. siječnja to će sićušno nebesko tijelo doći na otprilike 5,9 milijuna kilometara od Zemlje, najbliže u gotovo stotinu godina.

´Za razliku od trkaćih automobila, ta se dva tijela neće mimoići kad se približe´, kaže Chodas. ´Umjesto toga, kombinirane gravitacije Zemlje i Sunca potjerat će asteroid u brzu stazu, unutar Zemljine putanje i on će preteći Zemlju´, kaže Chodas.

U idućih će 95 godina asteroid otići toliko naprijed da će sustići Zemlju straga. Slična interakcija sa silom težom Zemlje i Sunca vratit će ga u sporiju, vanjsku putanju i sve će se ponoviti. Promatraču iz Zemljine perspektive čini se da asteroidova putanja ima oblik potkove.

´Ne postoji mogućnost da asteroid ikad udari u Zemlju, jer njezina gravitacija odbija njegove povremene nasrtaje i drži ga na udaljenosti´, kaže dr. Don Yeomans, koji u JPL-u vodi NASA-in Program za nebeska tijela u blizini Zemlje. ´Asteroid i Zemlja naizmjence se jedno drugome prikradaju, ali nikad se previše ne približe´, kaže on.

Znanstvenici su izračunali da će za šestotinjak godina asteroid početi kružiti oko Zemlje kao sitan i dalek mjesec. ´Činit će se kao da je ušao u orbitu oko Zemlje, ali zapravo će biti predaleko da ga smatramo pravim Zemljinim satelitom´, kaže Chodas. ´Naše kalkulacije pokazuju da će taj svemirski kamenčić četrdesetak godina kružiti oko Zemlje kao kvazisatelit, a onda će ponovno ući u svoju putanju oblika potkove.´

Pročitajte više