Zemlje Američko-jadranske povelje nastavljaju put k NATO-u

HRVATSKA, Albanija i Makedonija obvezale su se u petak u Washingtonu kako će nastaviti napore u provedbi reformi u svojim zemljama i jačanju suradnje u osiguranju sigurnosti i stabilnosti jugoistočne Europe na svom putu u NATO, stoji u zajedničkom priopćenju nakon prvog ministarskog sastanka Partnerskog vijeća Američko-jadranske povelje.

Predstavnici Hrvatske, Albanije, Makedonije i Sjedinjenih Država sastali su se u petak u Washingtonu kako bi razmotrile napredak tri zemlje prema NATO-u provedbom obveza iz Američko-jadranske povelje.

Tri zemlje, stoji u zejedničkom priopćenju kojega je izdao State Department, "naglasile su važnost daljnjeg rada na jačanju svojih demokracija i modernizaciji svojih vojnih snaga kako bi se mogle suočiti sa sigurnosnim izazovima 21. stoljeća".

U tom pogledu Hrvatska, Albanija i Makedonija "obvezuju se na uspješno ispunjenje svojih godišnjih nacionalnih programa kao dijela NATO-vog Akcijskog plana za članstvo" u kojem su se obvezale na poticanje vladavine zakona, ljudskih prava, tržišnog gospodarstva i modernizaciju vojnih snaga kako bi bolje mogle djelovati s NATO-om, navodi priopćenje.

Sjedinjene Države, Albanija, Hrvatska i Makedonija su 2. svibnja u Tirani potpisale Američko-jadransku povelju o partnerstvu kako bi pospiješili integraciju tri zemlje u NATO kroz uzajamnu suradnju.

Na sastanku u State Departmentu, kojem je domaćin bio zamjenik američkog državnog tajnika Richard Armitage, sudjelovali su zamjenik hrvatskog ministra vanjskih poslova Ivan Šimonović, te makedonski i albanski ministri vanjskih poslova, Ilinka Mitreva i Luan Hajdaraga.

Zajedničko priopćenje navodi kako su Hrvatska, Albanija i Makedonija od potpisivanja Povelje proširile i produbile vojnu suradnju potvrđujući predanost načelu regionalne suradnje koja će pomoći njihove pripreme za članstvo u NATO-u.

"Partneri su detaljno razgovarali o planovima Albanije, Hrvatske i Makedonije za nastavak gospodarskih, političkih i demokratskih reformi do kojih bi trebalo doći prije summita NATO-a u Istambulu 2004.", kaže priopćenje.

Priopćenje dodaje kako su tri zemlje potvrdile svoju predanost daljnjem povećanju svog doprinosa sigurnosti i stabilnosti regije i šire, a kao dio te obveze i njihove udružene borbe protiv terorizma Hrvatska, Albanija i Makedonija će nastaviti poduzimati odlučne korake u borbi protiv organiziranog kriminala, uključujući pranje novca i trgovinu ljudima, koje su povezane s međunarodnim terorizmom.

U priopćenju su Albanija, Hrvatska i Makedonija izrazile "zahvalnost SAD-u za njegovu čvrstu potporu njihovim naporima da provedu Povelju, i za njegovu stalnu predanost slobodi, stabilnosti i demokraciji u jugoistočnoj Europi".

Priopćenje navodi kako su Hrvatska, Albanija i Makedonija podvukle svoju potporu Bosni i Hercegovini i Srbiji i Crnoj Gori kao i svoju spremnost da rade s njima kako bi pomogle napredak regije prema integraciji u euroatlanstku zajednicu.

Pročitajte više