Zemlje pogođene SARS-om: Schroeder želi iskazati solidarnost

NJEMAČKI kancelar Gerhard Schroeder nije prihvatio sugestiju svojih suradnika koji su mu savjetovali da otkaže turneju po jugoistočnoj Aziji, želeći na taj način iskazati svoju solidarnost u krizi koju je ondje i u svijetu prouzročio virus SARS-a, izvijestili su u ponedjeljak službeni izvori.

"Kancelar je odlučio putovati u jugoistočnu Aziju kako bi u ovim teškim vremenima odaslao poruku. On želi pokazati solidarnost s ljudima koji žive u toj regiji", kazao je njemački veleposlanik u Vijetnamu Wolfgang Massing.

Dodao je da je "u Njemačkoj postojao snažan pritisak" na kancelara da otkaže odavno planiranu turneju po jugoistočnoj Aziji zbog epidemije virusa SARS-a, od čijih je posljedica diljem svijeta do sada umrlo više od 500 ljudi, a zaraženo ih je nekoliko tisuća.

Unatoč tomu, nakon savjetovanja sa znanstvenicima s Instituta Robert Koch za zarazne bolesti, Schroeder je odlučio otputovati na turneju, a broj gospodarstvenika koji ga na putu prate, smanjen je na 30. Kancelaru je iz instituta savjetovano da kontakte u javnosti svede na minimum.

Pročitajte više