Zemlje skupine G8 žele potaknuti reforme na Bliskom istoku

ČELNICI zemalja skupine G8 obvezali su se u srijedu na summitu u Sea Islandu u Sjedinjenim Državama zajednički potaknuti političke i gospodarske reforme na Bliskom istoku.

"Naša potpora za reforme u regiji ići će ruku pod ruku s našom potporom za pravedno, cjelovito i trajno rješenje arapsko-izraelskog sukoba", stoji u priopćenju čelnika zemalja G8 sa summitu na Sea Islandu u Georgiji.

Summit najrazvijenijih zemalja svijeta, SAD-a, Francuske, Njemačke, Kanade, Italije, Japana te Rusije usredotočio se na Irak i američku inicijativu za reformu šireg prostora Bliskog istoka.

"Uspješna reforma ovisi o zemljama u regiji, a promjena ne treba i ne može biti nametnuta izvana. Svaka zemlja je jedinstvena i njihova raznolikost treba biti poštovana", rekli su čelnici G8 odgovarajući na sumnje i kritike arapskih zemalja da bi nametanje reformi izvana vodilo njihovom neuspjehu.

Priopćenje je izrazilo potporu zemalja G8 suverenoj iračkoj privremenoj vladi te izborima u Iraku ne kasnije od 31. siječnja 2005.

Domaćin susreta američki predsjednik George W. Bush iskoristio je prigodu i u srijedu predstavio novog privremenog iračkog predsjednika Ghazi al-Yawara čelnicima skupine G8 kao i liderima Afganistana, Bahreina, Jordana, Jemena, Tunisa i Turske.

"Doista nikad ne bih pomislio prije godinu i pol da ću sjediti do jednog predsjednika slobodnog Iraka". A ipak tu smo", rekao je Bush nakon susreta s al-Yawarom.

Al-Yawar je izjavio da se Irak čvrstim koracima kreće prema demokraciji. "Odlučni smo postići slobodan, demokratski, federalni Irak, zemlju koja je izvor stabilnosti na Bliskom istoku", rekao je al-Yawar.

Bijela kuća je priopćila da su se čelnici Skupine suglasili da će formirati Forum za budućnost koji će činiti ministri zemalja šireg Bliskog istoka i zemalja G8 da bi krajem 2004. započeli stalne razgovore o reformi regije. Stvoren je i Plan za potporu u kojem se nabrajaju potrebni napori kako bi se pomogle demokratske institucije, financiranje malih projekata, investicije, poslovna obuka i opismenjavanje.

Čelnici najrazvijenijih zemalja svijeta i Rusije suglasili su se također da će raditi na rješavanju razlika koje su zakočile pregovore o slobodnoj trgovini u svijetu. U priopćenju kraj srpnja navodi kao cilj za premošćivanje podjela između bogatih i siromašnih zemalja te nesuglasica oko trgovine poljoprivrednim proizvodima koji su doveli do propasti pregovore Svjetske trgovinske organizacije (WTO) u meksičkom Cancunu u rujnu prošle godine.

Ključna pitanja pregovora su smanjivanje subvencija poljoprivrednih proizvoda, otvaranje tržišta, jačanje trgovine uslugama, poboljšanje carinskih propisa i pomoć razvoju najsiromašnijih zemalja kroz trgovinu. U priopćenju se naglašava da "izgleda da nastaje konsenzus o ovim pitanjima".

Pročitajte više