Zemlji prijeti propast gora od znanstvene fantastike

PREDSTAVLJAJUĆI izvještaj Međuvladina panela o klimatskim promjenama (IPCC), glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon, kazao je kako Vlade moraju učiniti puno više u borbi protiv globalnog zatopljenja.

Nakon što je u Valenciji zahvalio izaslanicima iz više od 130 zemalja na četvrtom po redu sastavljenom izvještaju kroz opasnosti od klimatskih promjena, Ki-moon je upozorio, nakon svog posjeta Antarktiku: "Dolazim vam potresen nakon što sam vidio kako najveće blago našega planeta ugrožava čovjek", te je nadodao: "Ti su prizori strašni kao filmovi znanstvene fantastike. Oni su i strašniji, jer su stvarni".

U Čileu se uvjerio u kriznu situaciju topljenja ledenjaka Torres del Paine, a u Amazoniji se prašume "guše" zbog globalnog zagrijavanja. Nakon višednevnih sastanaka, sastavljen je dokument od 26 stranica u kojem se govori o opasnostima od zagrijavanja za koje je najveći krivac čovjek te upotreba fosilnih goriva.

U izvještaju se navodi kako je promjena klime činjenična, a najveći dio se odnosi na povećanje prosječnih temperatura od sredine 20. stoljeća zbog povećanja efekta staklenika. Očekuje se i daljnji raste temperatura od 1,1 do 6,4 stupnjeva te porast razine more od 18 do 59 cm.

Više je načina borbi protiv globalnog zagrijavanja, a Vlade bi trebale povisiti porez na emisiju, ili mijenjanje zakona i poticanja istraživačkog rada. Troškovi za borbu planeta Zemlje do 2030. trebali bi biti manji od 3 posto ukupnog globalnog bruto proizvoda na godinu.


V.M.

Pročitajte više