Žene s invaliditetom o silovanju štićenice doma: Zgrožene smo da dvije godine nitko nije primijetio

Foto: Index, 123rf

ČLANICE Mreže žena s invaliditetom Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske zatražile su danas od policije i nadležnih institucija da objektivno istraže slučaj u kojemu se sumnja da je domar jednog doma za odrasle osobe s posebnim potrebama seksualno zlostavljao štićenicu doma. 

>> Uhićen domar iz zagrebačkog doma za osobe s posebnim potrebama, silovao je štićenicu

"Zgrožene smo i najoštrije osuđujemo taj događaj, i koje li ironije, to traje dvije godine i nitko nije primijetio", navode članice Mreže. 

"Taj je slučaj", dodaju, "samo još jedan pokazatelj kršenja osnovnih ljudskih prava žena s invaliditetom smještenih u ustanovama i njihove očite izloženosti diskriminaciji i nasilju od zaposlenika".

Prema pisanju medija, zbog seksualnog zlostavljanja štićenice jednog doma za odrasle osobe s posebnim potrebama, policija je prošli tjedan uhitila 54-godišnjeg zaposlenika tog doma. Dom se nalazi u središnjoj Hrvatskoj, nad privedenim zaposlenikom doma u petak je provedeno kriminalističko istraživanje, policija je osumnjičenika predala pritvorskom nadzorniku i podnijela posebno izvješće nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu.

Prijeti mu zatvorska kazna do deset godina. 

Pročitajte više