ŽENEVA: HRVATSKI INOVATORI OSVOJILI 15 MEDALJA I PRIVUKLI VELIKO ZANIMANJE

Hrvatski inovatori na svom desetom jubilarnom nastupu na Ženevskom salonu inovacija novih tehnologija i proizvoda osvojili su ukupno 15 medalja, od kojih dvije zlatne, tri srebrne i deset brončanih, te pobudili veliko poslovno zanimanje L

Šestnaest hrvatskih inovacija izloženih na 36 četvornih metara nagradio je Međunarodni ocjenjivački sud, čijih je 70 članova stručnjaka, iz 20 raznih područja, a 15 država ocjenjivalo više od tisuću inovacija.

Nastup naših inovatora ove je godine popratilo veliko zanimanje potencijalnih inozemnih partnera, uspostavljeno je više od 50 kontakata s poslovnim ljudima koji bi željeli komercijalizirati hrvatske inovacije na međunarodnom tržištu.

Konkretne razgovore imao je pulski inovator Darko Špelić, dobitnih Zlatne medalje, autor originalne ambalaže za osvježavanje prostora, koja se temelji na proizvodnji mirisa bez alkohola i disperzije hlapljenja kroz bukovo drvo.

Nova ambalaža iz ekološki i biološki prihvatljive plastike za čajeve i sve vrste praškastih napitaka, autorice Maje Makšić, iz Karlovca, kao i novi ventil za tuš, Milana Hrenovića iz Zagreba, pobudili su također veliko zanimanje i na tim je autorima da kasnijim razgovorima s potencijalnim partnerima komercijaliziraju svoje inovacije na stranim tržištima.

Posebnu radost izazvala je zlatna medalja dodijeljena jednom od najmlađih hrvatskih inovatora, osječkom studentu Mariju Ivančiću, za inovaciju cirkadijalni ritam, primjenom koje se stvaraju bolji uvjeti za pospješenje i ubrzanje rasta pilića, u inkubatorima na peradarskim farmama.

Primjena ultrazvuka u pronalaženju ukopanih mina osječkoga inovatora Ante Kelave, također je izazvala pozornost, kao i novi ekološki sapuni Joška Šantića, iz Postira na Braču.

U organizaciji Odbora za inovatorstvo Hrvatske zajednice tehničke kulture, i Saveza udruga inovatora, istarske županije, pod pokroviteljstvom i uz financijsku potporu Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, te uz potporu Hrvatske agencije za malo gospodarstvo i Poglavarstva Istarske županije, hrvatski inovatori su još jednom na toj najkvalitetnijoj svjetskoj izložbi inovacija potvrdili izniman ugled koji imaju u inozemstvu.

Ovogodišnjem uspješnom predstavljanju hrvatskih inovatora svojim su angažmanom u organizaciji nastupa pridonijeli i predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture prof. dr. Ante Markotić i predstavnici diplomatskih predstavništava predvođeni veleposlanikom dr. Mladenom Andrlićem, koji su bili domaćini Dana Hrvatske na izložbi koja je trajala od 31. ožujka do 4. travnja.

Posebno priznanje organizatora izložbe, povodom 10. nastupa hrvatskih inovatora dobili su službeni izaslanici Ženevskog salona inovacija u Hrvatskoj Đani Pincan i Pavao Havliček.

(Hina) xpp ysd

Pročitajte više