Žestoka svađa među Hrvatima katolicima u Stuttgartu, reagirala njemačka biskupija

Foto: Facebook

HRVATI katolici okupljeni u Hrvatsku katoličku zajednicu (HKZ) Stuttgart-Feuerbach i Bad Cannstatt toliko su se međusobno posvađali da se u rješavanje situacije morala oštrom intervencijom uključiti i lokalna njemačka biskupija.

"Trenutno u Hrvatskoj katoličkoj zajednici Stuttgart-Feuerbach i Bad Cannstatt tinjaju teški sukobi. Oni su u međuvremenu toliko narasli i proizveli osobnu netrpeljivost koja snažno opterećuje, pa i onemogućuju pastoral i život zajednice. Kao gradski dekan i u dogovoru s biskupskim ordinarijatom osuđujem izrijekom sve nedostojne svađe i intrige", navodi se u otvorenom pismu upućenom članovima HKZ-a koje potpisuje monsignor Christian Hermes, gradski dekan Stuttgarta. Pismo je objavljeno na Facebooku HKZ-a.

Oštro pismo gradskog dekana Stuttgarta Hrvatima katolicima

Nastavio je u podjednako oštrom tonu.

"Prestanite sa svime što dovodi do daljnjeg širenja glasina, optužbi i agresije! Ostanite fer i pri činjenicama!" napisao je monsignor Hrvatima katolicima iz Stuttgarta. Dodao je kako je širenje peticije "koja sadrži pogrešne tvrdnje i poveznice destruktivno".

Riječ je o peticiji koju je, prema pisanju portala Fenix, potpisalo oko 500 hrvatskih katoličkih vjernika i u kojoj se traži smjena Župnog vijeća koje vodi predsjednica Katarina Marić.

U peticiji se navodi da je prethodni župnik fra Ante Bilić morao napustiti svoju poziciju zbog sukoba sa Župnim vijećem, kojemu se zamjera da su mu "njegovi interesi iznad interesa šire zajednice hrvatskih vjernika". U peticiji se također ističe kako je fra Ante Bilić bio omiljen kod vjernika te da im njegov odlazak iz Župe nije odgovarao. 

Tko je među vjernicima omiljeni bivši župnik fra Ante Bilić?

Inače, Bilić je svojedobno izazvao interes njemačkih medija dok je službovao u Mainzu.

>> Kako ekstremni dio dijaspore sramoti Hrvatsku u svijetu

Naime, na proslavu 50. obljetnice hrvatske općine u Mainzu 2017. godine, koju je organizirao fra Ante Bilić iz tamošnje hrvatske katoličke misije, kao gost je bio pozvan Velimir Bujanec.

Njemačkim je medijima bilo čudno da se nekoga koga opisuju kao "desničarskog huškača" koji je bio otvoreni "podržavatelj fašističkog ustaškog pokreta" poziva da održi govor na obljetnici. 


Fra Ante Bilić i Velimir Bujanec

Na proslavi je bio i biskup Peter Kohlgraf, a kada su iz njegove biskupije, koja je sufinancirala ovaj događaj, saznali tko je Bujanec, odmah su se oštro ogradili od njega i toga što je uopće pozvan. Za Frankfurter Rundschau poručili su da je "zbog Bujančeva istupa proslava dobila loše konotacije" i da "poticanje ksenofobije i strahova od prevelikog broja stranaca te jednostrano naglašavanje nacionalne perspektive nije spojivo s kršćanskim naukom". Organizatori proslave s hrvatske strane, koje je predvodio fra Ante Bilić, izvlačili su se na to da Bujanec "nije bio dio službenog programa", iako je održao osmominutni govor u kojem je hvalio hrvatsku dijasporu.

Gradski dekan Stuttgarta najavio izvanrednu sjednicu zatvorenu za javnost

U svakom slučaju, monsignor Hermes je u svom pismu naglasio i da se "osobe koje se osjećaju osobno izvrijeđano ili napadnuto trebaju u vezi toga obratiti policiji", što svjedoči do koje je mjere situacija u Hrvatskoj katoličkoj zajednici u Stuttgartu izmaknula kontroli.

Objavio je i da će se održati za javnost zatvorena sjednica vodstva Župe, na kojoj će sudjelovati i nedavno imenovani župnik fra Ivan Grubišić i nakon koje će nadležna dijeceza donijeti odluku o sljedećim koracima.

Hrvati katolici pozvani da mole za mir i oprost

"U međuvremenu je jasno da imamo posla s dubokom smetnjom koju neće riješiti povlačenje pojedinih ljudi", piše monsignor Hermes i poziva hrvatske katoličke vjernike da daju doprinos rješavanju situacije "umjerenošću i suzdržanošću".

Poziva ih na kraju pisma da mole "za mir i oprost".

U vezi čega su se točno toliko zakrvili u Hrvatskoj katoličkoj zajednici u Stuttgartu, nije službeno rečeno, no iz peticije protiv Župnog vijeća jasno je da je sukob žestok.

Index se obratio gradskom dekanu Stuttgarta Christianu Hermesu s upitom u vezi ove situacije, a odgovor ćemo objaviti kada ga dobijemo.

Pročitajte više