Žestoki Putinov kritičar: Nisu svi Rusi ispranog mozga, ne treba ih izolirati

Foto: EPA

KADA je Vladimir Kara-Murza ranije ove godine najavio da se vraća u Moskvu, njegova supruga Evgenija bila je svjesna rizika, ali ga u povratku nije pokušala spriječiti. Rusija je u veljači napala Ukrajinu i zabranila da se njihovi postupci nazivaju ratom. Uhićene su tisuće prosvjednika, a i sam Kara-Murza bio je zakleti Putinov protivnik i kritičar zločina počinjenih od strane njegove vojske. 

Unatoč svemu, oporbeni aktivist inzistirao je da za vrijeme rata bude u Rusiji. Sada je završio u zatvoru i optužen je za izdaju, a njegovoj supruzi zabranjeno je komunicirati s njim od travnja. 

Kara-Murza, međutim, sudeći po pismima koja je poslao iz zatvora - ne žali. Kaže kako je cijena šutnje neprihvatljiva. Suprotstavljanje Putinu bilo je opasno i prije invazije, Kara-Murza je već dva puta bio žrtva misterioznog trovanja, ali se od početka rata pojačala represija. Gotovo svi istaknuti kritičari su ili uhićeni ili su napustili zemlju. Ipak, postupak prema Kara-Murzi je posebno grub.

Smatrao je da ne može ostati ni u inozemstvu

Sve optužbe protiv njega odnose se na istupanje protiv rata i protiv predsjednika Putina, a njegov odvjetnik računa da bi mogao provesti 24 godine iza rešetaka. "Svi razumijemo rizik oporbenih aktivnosti u Rusiji. Ali nisam mogao šutjeti pred onim što se događa jer je šutnja oblik sudioništva", objašnjava Kara-Murza u pismu iz ćelije.

Smatrao je da ne može ostati ni u inozemstvu. "Nisam smatrao da imam pravo nastaviti svoje političko djelovanje, pozivati ​​druge ljude na akciju ako sjedim sigurno negdje drugdje." Prvi put je Evgenija čula za uhićenje svog supruga od njegovog odvjetnika. Kara-Murzi je na kraju dopušteno da nazove suprugu, koja zbog sigurnosti živi u SAD-u s djecom. Bilo je vremena tek da joj kaže: "Ne brini!"

"Volim i mrzim ovog čovjeka zbog njegovog nevjerojatnog integriteta. Morao je biti tamo s onim ljudima koji su izašli na ulice i bili uhićeni. Htio je pokazati da se ne treba bojati pred tim zlom i ja ga zbog toga duboko poštujem i divim mu se. Ali bih ga mogla i ubiti", rekla je Evgenija. 

Više optužbi

Kara-Murza je prvo bio pritvoren zbog neposluha prema policajcu, no nakon što je završio u pritvoru, počele su pljuštati teške optužbe. Aktivist je prvo optužen za "širenje lažnih informacija" o ruskoj vojsci i "višem vodstvu".

Kara-Murzin slučaj temelji se na govoru u Arizoni gdje je rekao da Rusija čini ratne zločine u Ukrajini kazetnim bombama u stambenim četvrtima i "bombardiranjem rodilišta i škola". Druga optužba proizlazi iz događaja za političke zatvorenike na kojem se aktivist osvrnuo na ono što istražitelji nazivaju ruskom "navodno represivnom politikom".

Zatim je prošlog mjeseca optužen za državnu izdaju. "Kremlj želi prikazati Putinove protivnike kao izdajnike... pravi izdajnici su oni koji uništavaju blagostanje, ugled i budućnost naše zemlje zarad svoje osobne moći , a ne oni koji govore protiv toga", rekao je Kara-Murza. 

Politički progon

Optužba za izdaju temelji se na tri govora u inozemstvu, uključujući i onaj u kojem je Kara-Murza rekao da su u Rusiji politički protivnici progonjeni. Istražitelji tvrde da je govorio u ime Zaklade Slobodna Rusija sa sjedištem u SAD-u, koja je zabranjena u Rusiji, gdje se svako "savjetovanje" ili "pomoć" stranoj organizaciji koja se smatra sigurnosnom prijetnjom sada može klasificirati kao izdaja.

"Državna izdaja zbog javnih govora? To je jednostavno apsurdno. To je jednostavno progon zbog slobode govora. Zbog mišljenja. Ne zbog bilo kakvog pravog zločina", tvrdi Kara-Murzin odvjetnik Vadim Prokhorov telefonom iz Moskve.

Kaže da aktivist u to vrijeme nije imao veze sa zakladom. "Ovo je politički slučaj. Oni pokušavaju stigmatizirati apsolutno normalnu, civiliziranu rusku oporbu." Sam Kara-Murza ističe da je posljednji optužen za izdaju zbog političke oporbe bio nobelovac Aleksandar Solženjicin 1974. "Mogu samo reći da mi je čast biti u takvom društvu."

Evgenija je zabrinuta za svog supruga i ovo joj nije prvi put da se boji za njega. Dva puta u Moskvi je skoro umro zbog trovanja, a uzrok nikada nije otkriven. Prvi put je kolabirao 2015. i pao u komu. Imao je 5 posto šanse da preživi, ali se izvukao. Morao je ponovo naučiti funkcionirati, čak i držati žlicu. 

Dugogodišnji rad s Borisom Nemcovim

Od Kara-Murzina uhićenja, Evgenija je preuzela njegov zagovarački rad - govori o ratu u Ukrajini i političkoj represiji u Rusiji, kao i o slučaju svog supruga. Danas će u Londonu otkriti kružni tok nazvan po Borisu Nemcovu, dugogodišnjem Kara-Murzinom mentoru i prijatelju. Nemcov, istaknuti oporbeni političar ubijen je 2015. godine pored Kremlja u naručenom ubojstvu za koje naručitelj nikada nije uhvaćen.

Političar je nekoliko godina blisko surađivao s Kara-Murzom kako bi lobirao zapadne vlade da sankcioniraju visoke ruske dužnosnike zbog kršenja ljudskih prava. Njihov uspjeh razbjesnio je političku elitu koja je uživala putovati u inozemstvo i tamo usmjeravati sredstva.

Kara-Murza je uvjeren kako Rusija nije osuđena na autokraciju i da njeni građani nisu samo ljudi ispranog mozga i vjerni Putinu. Poziva Zapad da ne izolira dio ruskog društva koji želi drugačiju budućnost zemlje.

Također upozorava da rat u Ukrajini neće prestati dok je Vladimir Putin na vlasti. "Za Putina je kompromis znak slabosti i poziv na daljnju agresiju. Ako mu se dopusti da sačuva obraz iz rata, onda ćemo za godinu ili dvije imati još jedan", kaže. 

Pročitajte više