ŽESTOKI SUKOBI KRAJ NAJAFA, AMERIKANCI ZOVU POJAČANJE U IRAK

Američke su postrojbe u srijedu povele žestoku bitku s iračkim snagama za kontrolu nad mostom preko Eufrata u blizini grada Najafa, obznanio je neimenovani američki časnik. L

U tom sukobu, kraj mjesta Abu Sukhyar, uništeni su mnogi američki tenkovi i oklopna vozila, tvrdi isti izvor. Pretpostavlja sa da su članovi posade uspjeli izaći iz vozila, ali nije poznato kakva im je daljnja sudbina. U 18.30 sati po srednjoeuropskom vremenu bitka je još trajala. Amerikanci su pozvali i zračnu potporu iako je vidljivost zbog pješčane oluje znatno smanjena.

Amerikanci tvrde da su u području Najafa u posljednja 72 sata ubili oko tisuću iračkih vojnika, od čega 650 u posljednja 24 sata.

U odvojenom sukobu, napadnut je i američki logistički konvoj u južnom Iraku. Prema američkim tvrdnjama, radilo se o koordiniranom napadu s više strana. Broj žrtava je nepoznat.

Sjedinjene Države će uskoro iz teksaške baze Fort Hood u Zaljev prebaciti četvrtu pješačku diviziju koja broji oko 30.000 vojnika. Četvrta pješačka smatra se jednom od najboljih američkih postrojbi.

Iračka je vojska u međuvremenu priopćila da je u srijedu uništila britanski helikopter, te 11 tenkova i 12 oklopnih vozila koalicijskih snaga.

Južno predgrađe Bagdada ponovo je izloženo bombardiranju u srijedu navečer. Napadi su očito usmjereni protiv iračkih snaga ukopanih pred iračkim glavnim gradom.

Pročitajte više