Žestoki sukobi u središtu Najafa

ŽESTOKE borbe vode se u četvrtak kod džamije imama Alije u Najafu, nedugo nakon što je radikalni vjerski vođa Moqtada al-Sadr odbacio vladin poziv da se preda, javljaju agencije.

Televizijska postaja Al-Arabiya objavila je snimke stupova dima kako se nadvijaju nad središtem svetog šijitskog grada uz zvukove jakih eksplozija, prenosi Reuters.

Agencija dpa javlja da su američke i iračke snage u Najafu pokrenule novu ofenzivu.

Ofenziva je pokrenuta nedugo nakon što je al-Sadrov glasnogovornik odbacio ultimatum iračke vlade da položi oružje i napusti grad.

Glasnogovornik je također ponovno poručio da su al-Sadrovi militanti spremni poginuti "mučeničkom smrću".

Gotovo 1.000 pripadnika al-Sadrove Mehdijeve vojske skriva se u džamiji imama Alije zajedno sa ženama i djecom, a militanti su raspoređeni i na krovovima kompleksa.

Američke snage dosad su izbjegavale izravne napade na džamiju i tvrdile da u nju ne namjeravaju ući.

Drugi al-Sadrov glasnogovornik poručio je putem Al-Jazeere da će američki interesi diljem svijeta biti ugroženi ako američke snage napadnu džamiju imama Alije u Najafu.

Iračka vlada u međuvremenu je al-Sadru uputila novu prijetnju.

Irački ministar Kasim Daoud rekao je novinarima u Najafu da je vlada iscrpila sva mirnodopska sredstva kako bi uvjerila al-Sadra da popusti te je odlučna pribjeći vojnom rješenju ako on ne položi oružje i ne napusti džamiju.

Iračka vlada također je ponovila da američki vojnici u džamiju neće ulaziti.

Pročitajte više