Židovski čelnici osudili ponovnu pojavu antisemitizma u Europi

EUROPSKI židovski čelnici osudili su u nedjelju ponovnu pojavu antisemitizma u Europi, tražeći od proširene Europske unije da poduzme oštre mjere radi sprječavanja protužidovskih napada.

Na završnoj sjednici četverodnevne konferencije pod nazivom "Prihvatiti izazov i biti Židov u proširenoj Europi" koja se održavala u Budimpešti bilo je nazočno više od tisuću židovskih čelnika iz 42 europske zemlje.

Broj napada protiv Židova u Europi naglo je porastao zadnjih godina, prema izvješću koje je u travnju objavio Opservatorij EU-a za rasizam i antisemitizam.

Ta ustanova ističe da antisemitistički napadi idu od uvreda i grafita do bombaških napada, što se napose događa u Belgiji, Njemačkoj, Francuskoj, Nizozemskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu.

U travnju je u njemačkoj prijestolnici 55 zemalja članica Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) prihvatilo "Berlinsku deklaraciju" kojom se obvezuju da će statistički pratiti i objavljivati podatke o antisemitističkim napadima.

"Antisemitizam nije tragedija Židova, ona je i znak nedostatka demokracije", kazao je na konferenciji mađarski ministar vanjskih poslova Laszlo Kovacs.

U Mađarskoj, jednoj od deset zemalja koje su 1. svibnja ušle u Europsku uniju, živi između 60.000 i 100.000 Židova, što je najveća židovska zajednica u srednjoj i istočnoj Europi.

Pročitajte više