Zilli: Obustava financiranja Talijanske unije oblik je ucjene

PredPREDSJEDNIK Izvršnog odbora Talijanske unije Silvano Zilli izjavio je danas da je odluka Narodnog sveučilišta iz Trsta o obustavi financiranja Talijanske unije od 1. siječnja oblik ucjene kako bi se nametnula neka drukčija politička rješenja u Talijanskoj uniji.

Zilli je u izjavi za Hinu ustvrdio da je do promjene odnosa Narodnog sveučilišta u Trstu (Universtia popolare di Trieste - UPT) prema Talijanskoj uniji (Unione Italiana - UI) došlo imenovanjem novih ljudi u UPT-u prije deset mjeseci koji sada, kao predstavnici određenih političkih stranaka, nastoje nametnuti svoja rješenja i vizije rada UI-a. Zilli je kazao kako UI želi biti autonomni subjekt te da ne može pristati na ucjene iz Trsta.

Za ocjenu u medijma da su problemi između UPT-a i UI-a nastali dolaskom predstavnika desnih političkih struja na čelo te tršćanske ustanove, Zili je rekao da je preteška.

Rekao je da odluka UPT-a o prestanku financiranja većine programa UI-a, uz zahtjev da odlučuje o tzv. Stalnom programu po kojem se financiraju djelatnosti UI-a, nije utemeljena. Zilli je kazao da u odredbama Stalnog plana stoji kako se svaka izmjena može donijeti samo dogovorom obiju strana, a da je UPT tu odluku donio samostalno bez konzultacija. Zilli je izrazio nadu da stajalište UPT-a nije i službeno stajalište talijanske vlade.

Predsjednik IO-a Talijanske unije rekao je da je pokušao stupiti u kontakt s predstavnicima talijanskog ministarstva vanjskih poslova, ali da se svi nalaze na godišnjim odmorima. Naveo je da je UI već ranije predložio da se obave izmjene Stalnog plana, posljednji put revidiranog 1996. godine. Međutim, rekao je, o tome mora odlučiti i skupština UI-a, koja će se održati 18. siječnja.

Zilli je također komentirao izjave predstavnika UPT-a o njihovu nezadovoljstvu što se većina sredstava, namijenjenih djelatnostima UI-a, troši za honorare. Zilli je ustvrdio da to nije istina, te da je nužno isplaćivati honorare voditeljima brojnih aktivnosti. Rekao je da je u zadnjih pet godina Ministarstvo vanjskih polova Republike Italije provodilo nadzor nad trošenjem sredstava u UI-u te da nisu pronađene nepravilnosti kao i da UI redovito dostavlja nadležnim slovenskim i hrvatskim službama izvješća o radu i trošenju sredstava.

Talijanska vlada preko UPT-a ustupa oko 3,6 milijuna eura za djelatnost Talijanske unije koja djeluje u Hrvatskoj i Sloveniji. Raspodjela sredstava obavlja se na temelju Stalnoga plana, a time se financiraju gotovo sve djelatnosti talijanske nacionalne manjine u ove dvije zemlje, između ostalog i djelovanje riječke izdavačke kuće na talijanskom jeziku ´Edit´ koja izdaje dnevni list ´La Voce del Popolo´.

Pročitajte više