Zima u SAD-u se ne predaje, sjeveroistok prekriven bijelim pokrivačem



DOK VEĆI dio Europe uživa u neuobičajeno toplom vremenu za veljaču, u SAD-u se hladni zub zime još uvijek osjeti. Snježna oluja ponovno je pogodila sjeveroistok te države, a mokri snijeg i jaka kiša koja bi mogla izazvati poplave poremetili su promet i zatvorili škole. Zbog snažnih naleta vjetra očekuje se i nestanak struje.

Najjači naleti vjetra i snijega očekuju se u toku današnjeg dana, a u dijelovima Pennsylvanije, New Jerseya, New Yorka i New Englanda očekuje se i do 30 centimetara snijega. U Central Parku u New Yorku je jednom muškarcu na glavu pala grana i ubila ga, a to je jedna od najmanje tri smrti koje je izazvao novi nalet zime.

Rijeke na sjeveroistoku narasle su zbog kiše, pa se u nekim gradovima očekuje i moguća poplava, a grad Goffstown u New Hampshireu mogao bi biti evakuiran. Očekuje se da će ovaj nalet zime potrajati i tijekom vikenda. Otkazane su stotine letova, a meteorolozi upozoravaju da bi kombinacija jakog snijega i vjetra mogla rušiti grane i drveće.

Teški uvjeti

U državi New York je u srijedu zbog oluje bez struje ostalo gotovo 150.000 domova, a očekuje se da će danas bez struje biti oko 50.000. U Vermontu je struje nestalo u 10.000 kućanstava.

U Pennsylvaniji je u pomoć učenicima na skijaškom putovanju, kojima su autobusi zapeli na autocesti, u pomoć morala priskočiti Nacionalna garda. Na svu sreću, nitko nije ozlijeđen. U toj je državi na nekim autocestama zabranjen promet motociklima, rekreacijskim i komercijalnim vozilima, s iznimkom školskih autobusa.

Zračni promet zaustavljen je na brojnim aerodromima diljem regije. U Philadelphiji je otkazano oko 150 letova planiranih za petak. Glavni razlog su snažni vjetrovi koji bi polijetanje i slijetanje mogli učiniti nepredvidivima i iznimno opasnim.

Pročitajte više