Žirjani protiv države zbog pola milijuna četvornih metara

Dvadeset dvoje Žirjana, koje država tuži zbog izvlaštenja zemljišta kako bi se uknjižila na oko pola milijuna četvornih metara zemljišta na tom najudaljenijem otoku šibenskog arhipelaga, zatražit će na ročištu 11. studenoga od Općinskog suda u Šibeniku da odbaci tužbu i spriječi pokušaj te, kako tvrde, nezakonite uknjižbe.

To je danas na konferenciji za novinare u Šibeniku kazao predsjednik žirjanske ekološke udruge "Žir" Jadran Kale, ustvrdivši da je to zemlja što su je Žirjani kupili od franjevaca prije 120 godina te da "država nije ni knjižni ni izvanknjižni vlasnik prijepornih nekretnina".

Kale je dodao kako je riječ o prostoru dviju bitnica, jednoj iznad uvale Stupice na sjevernoj i drugoj iznad uvala Tratinske i Mikavice na južnoj strani otoka, koje je još potkraj 19. stoljeća otela austrijska vlast za svoju vojsku.

"Zemljište nikad nije bilo nacionalizirano. Bivšoj državi služilo je za JNA iako službeno nikad nije bila korisnik. Hrvatska vojska bitnicu iznad Stupice napustila je prije četiri godine, a onu na južnoj strani otoka, na ulazu u kornatski arhipelag, odmah nakon Domovinskog rata. Država danas traži uknjižbu na tom zemljištu zbog interesa koji u tužbi ničim nisu obrazloženi", kazao je Kale.

Predsjednik "Žira" napomenuo je kako je riječ o rijetkim ekološki nedirnutim otočnim predjelima koji do sada nisu ugroženi divljom gradnjom pa je Udruga još u proljeće ove godine zatražila od Županijske skupštine da područje iznad Stupice proglasi zaštićenim prirodnim krajolikom. Peticiju s tim zahtjevom potpisalo je 800 Žirjana.

Žirjani strahuju, rečeno je, da tužbe što ih je Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku dostavilo Žirjanima radi izvlaštenja zemljišta vrijednog oko 10 milijuna eura u korist države, znače zapravo pripremu za buduću gradnju turističkih objekata na tim, kako kažu, najljepšim dijelovima otoka.

(Hina) xžpod yvkn

Pročitajte više