Živković predstavio svoj program Skupštini Srbije

DRŽAVNI organi su, od ubojstva premijera Zorana Đinđića 12. ožujka, priveli više od 750 ljudi, od kojih su mnogi zadržani u pritvoru, kazao je danas predstavljajući zastupnicima Skupštine Srbije svoj program kandidat za mandatara Vlade Srbije Zoran Živković.

Vlada Srbije nastavit će program ubijenog premijera Zorana Đinđića, kazao je Živković, a prioriteti vlade su borba protiv kriminala, novi Ustav Srbije, opća politička stabilnost, daljnja izgradnja državne zajednice Srbije i Crne Gore, nastavak reformi i procesa privatizacije, promjenu zakodavstva kao uvjeta za privlačenje investicija, izgradnju stabilnih investicija i nastavak diplomatskih i političkih aktivnosti na rješavanju pitanja Kosova.

"Ovo nije nova vlada, ovo je izvanredno stanje u vladi koje je proizvedeno višom silom i mi nastavljamo ono što smo započeli prije dvije godine", kazao je Živković. On je pozvao oporbu da doprinese stvaranju stabilnosti u državi, "posebno one koji nisu učinili ništa da ne dođe do atmosfere da bude ubijen srbijanski premijer", te dodao da "ubojstvo premijera nije samo obračun mafije s onim koji je s najvećim žarom htio obračun s njom, već ubojstvo ima političku pozadinu".

Današnja sjednica Skupštine Srbije bila je otvorena za novinare samo u dijelu u kojem je kandidat za mandatara Zoran Živković predstavljao svoj program, a diskusija koja traje ponovo je zatvorena za javnost.

Zastupnici Socijalističke partije Srbije Slobodana Miloševića, Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunice i Stranke srpskog jedinstva osnivača (ubijenoga) Željka Ražnatovića Arkana, najavili su da neće podržati novog mandatara, već da će se založiti za prijelaznu vladu, u koju bi ušli predstavnici svih parlamentarnih stranaka.


Pročitajte više