ZKM i "Requiem za metamorfozu" u programu festivala u Salzburgu

Premijera predstave "Requiem za metamorfozu" Jana Fabrea, jednog od najinovativnijih i najsvestranijih umjetnika ovog vremena, održat će se u nedjelju 26. kolovoza u Felsenreitschule (Reinhardt/von Karajan) u okviru kazališnog festivala u Salzburgu. Koproducent predstave je Zagrebačko kazalište mladih.

U predstavi nastupa 25 glumaca, plesača i glazbenika iz cijelog svijeta, među kojima su Katarina Bistrović Darvaš i Frano Mašković, stalni članovi glumačkog ansambla Zagrebačkog kazališta mladih, i hrvatska plesačica međunarodne karijere Ivana Jozić.

Jan Fabre ispisuje na pozornici vlastiti Requiem. To je kazališna misa za mrtve koja govori o životu. Fabre vraća smrt u središte života, tamo gdje slavimo i plešemo, gdje se odaje počast smrti kao dijelu ciklusa koji uvijek iznova počinje.

Smrt je trenutak ispunjen misterioznom tišinom. No, isto tako je i zaglušujući koncert uspomena, slika i komadića epizoda iz izgubljenih života. Nakon smrti, život se vraća u dijelovima: puzzle sastavljen od anegdota, trivijalnosti, privatnih trenutaka i dostojanstvene smrtnosti. Smrt je ispunjena suzama, no duboko ispod tog tugovanja, mnogo kasnije i ponekad čak u tom trenutku, javlja se čudan, posprdni smijeh života. Opet i opet. Smrt opsjeda život. Život opsjeda smrt.

U ovom svijetu nismo sigurni kako se nositi sa smrću. Iako zapravo vrlo dobro znamo kako: držati je što dalje moguće. Više doslovce nema mjesta za mrtve. Na taj način uskraćujemo si jedan od najvećih misterija života. Smrt nije klinički događaj. Ona je, naprotiv, faza transformacije u kojoj se duša kreće naprijed, a tijelo vene i koža blijedi i nestaje. Zemlja, ta velika gomila mrtvog, zagriza u ono što ostaje, gladna i neumorna. I nedugo potom, život još jedanput plače, gledajući nas. Sazrijevajući i raspadajući se. Ništa više od toga. Ali u svojoj vječnoj neukrotivosti, on obiluje neobuzdanom energijom. Kao more koje se razlijeva pijeskom, bez kraja i početka. Requiem je misa za mrtve. Fabre nas vodi do mjesta gdje počiva pokojnik. Mjeri mu puls i temperaturu i tapša ga po stražnjici. Misa za mrtve je gozba, rastanak, novi početak.

Ovom predstavom Zagrebačko kazalište mladih potvrdilo se kao prvo hrvatsko kazalište koje je nastupilo u programu festivala u Salzburgu, uz Avignon i Edinburgh, jedne od najprestižnijih europskih kazališnih smotri.

Pročitajte više