Zlatko Benašić novi predsjednik Liberalne stranke

ZA NOVOG  predsjednika Liberalne stranke danas je izabran Zlatko Benašić, koji je na 4. izbornom saboru LS-a uvjerljivo pobijedio dosadašnjeg predsjednika Ivu Banca.

Benašić je dobio 231 glas stranačkih izaslanika, a 89 ih je glasovalo za Banca.

Novi predsjednik upravljat će strankom sljedeće dvije godine, zajedno s novim čeništvom.

Prihvaćena je i Benašićeva koncepcija o udruživanju LS-a s drugim liberalno-građanskim strankama, s tim da će konačnu odluku o tome donijeti Sabor ujedinjenja.

"Pregovarat ćemo i dalje, ali odluke ćete donositi isključivo vi", rekao je Benašić te zahvalio članovima što su mu dali povjerenje da vodi LS.

Ivo Banac je nakon Sabora ocijenio da je takva odluka na Saboru "očekivana". Najavio je da će se nakon kraćeg odmora vratiti stranačkom radu.

Za glavnog tajnika LS-a danas je ponovno izabran Karl Gorinšek.

Zlatko Benašić je dvanaest godina zamjenik gradonačelnika Osijeka i više do deset godina predsjednik osječkih liberala.

Vi ste liberali i to morate ostati

Većinom glasova izaslanici su odbili izvješće Ive Banca koje je iznio na početku izbornog sabora LS-a, a u kojem se zauzeo za što brže ujedinjenje s HNS-om i Librom.

Potpredsjednik LS-a Zlatko Kramarić upozorio je u raspravi o izvješću da nigdje nije navedeno "pod kojim bi uvjetima došlo do takvog ujedinjenja". "Ako nestane našeg imena i naslijeđa, nestat će i nas", rekao je Kramarić, a s njim se složila i većina govornika.


Zamjerili su Bancu što od njegovih obećanja i borbe za zajedništvo u LS-u "nije ostalo ništa" i što je "strankom vladao autokratski".

Banac je na to odgovorio da obećanja nije mogao ostvariti zbog prepreka unutar vodstva stranke, te je ustvrdio da su u raspravi iznesene mnoge neistine.

Tijekom iznošenja izvješća Banac je pozvao LS-ovce da se što prije ujedine s HNS-om i Librom. "Danas se opredjeljujete za marginalizaciju i lagano umiranje stranke, ili za pobjedu ujedinjene liberalne ideje", rekao je Banac.

Zlatko Benašić rekao je da je on također za ujedinjenje, ali, istaknuo je, "na ravnopravnim principima", i "u stranku koja će imati svoje novo ime, znakovlje i boje s liberalnim atributima". "Vi ste liberali i to morate ostati", poručio je Benašić. Napomenuo je kako "slab rejting LS-a nije razlog da uđu pod okrilje druge stranke jer bi to bilo jednako pogotku u ništa".



Pročitajte više