ZMIJSKI PROTUOTROV IZ JAJETA - NADA TISUĆAMA INDIJACA

Indijski su znanstvenici otkrili način proizvodnje zmijskog protuotrova iz kokošjih jaja, a novo, jeftinije cjepivo moglo bi spasiti tisuće ljudi koji svake godine stradaju od zmijskog ugriza.

Zmije u Indiji godišnje ugrizu oko 300 tisuća ljudi, a deset posto ih umre u strašnim bolovima jer ne dobiju protuotrov.

Protuotrov se inače dobiva imunizacijom konja mješavinom četiri različita zmijska otrova, a tako dobivena protutijela koriste se kao cjepivo za liječenje ljudi. No, oporavak je polagan i potrebne su velike količine protuotrova, piše National Geographic.

´Tako proizvedena antitijela mogli bismo zamijeniti onima iz jaja´, rekao je P.V.Subarrao iz Zaklade za znanstvena istraživanja u Bangaloreu.

Za razliku od tradicionalnog načina, novi način proizvodnje antitijela ne uključuje bolne postupke za životinje.

´Tako bolan postupak, kao što je vađenje krvi konjima, zamijenio bi se posve bezbolnim vađenjem antitijela iz bjelanjaka´, rekao je Subbarao. ´Osim toga, nije potreban velik broj životinja, jer bi kokoši proizvodile velike količine jaja´, dodao je.

Vrlo mladim pilićima ubrizgale bi se male količine zmijskog otrova, a kako životinje rastu postupno bi u krvi razvile posebne proteine, koji djeluju kao protuotrov.

Znanstvenici su otkrili da proteini prelaze i u bjelanjak jajeta, pa se iz njih mogu izvaditi proteini iz kojih bi se proizvelo cjepivo.

Zmijski protuotrov iz jajeta bio bi puno jeftiniji od onoga iz konja. Tako, primjerice, količina antitijela iz dvije litre konjske krvi odgovara količini koja se može dobiti iz 50 jaja.

Ako se zna da samo jedna imunizirana kokoš godišnje može proizvesti 240 jaja, to bi moglo dovesti do velikih ušteda, procjenjuju znanstvenici.

Pročitajte više