Znamo zašto Jadranka Kosor ne želi izbore: Zato što je u zadnjih osam godina sve izgubila

PROSVJEDI na hrvatskim ulicama su sve masovniji, a jedina zajednička poveznica im je ta što su nezadovoljni sadašnjom vlašću te od premijerke Jadranke Kosor traže da raspiše prijevremene izbore. Premijerka se o tom zahtjevu ne očituje, a HDZ-ovci kažu da prvo treba pričekati kraj pregovora s EU pa tek onda raspisati izbore. No, možda premijerka strahuje od izjašnjavanja građana na izborima zato što su u prošlosti "festivali demokracije" za nju uvijek završavali porazom.

HDZ je 2003. godine od posvađane koalicije predvođene Ivicom Račanom preuzeo vlast, a nositelj HDZ-ovih lista u svim izbornim jedinicama te godine je bio sadašnji austrijski pritvorenik Ivo Sanader. Jedna od njegovih najbližih suradnica Jadranka Kosor dobila je prvo mjesto na izbornoj listi u 1. izbornoj jedinici. I tu počinje njezina katastrofalna izborna serija.

Iako je HDZ dobio vlast, Jadranka Kosor je izgubila od SDP-a u 1. izbornoj jedinici. Pobijedio ju je tadašnji predsjednik SDP-a i bivši premijer Ivica Račan. SDP-ovci su dobili 29 posto glasova dok je "Jadrankina lista" ostala na 25 posto. No, HDZ je dobio izbore pa taj poraz u 1. izbornoj jedinici, koja se pruža od zapadnog dijela Zagreba i Zaprešića te Bistre pa sve do Marije Gorice, nije mnogo utjecao na stranački status Jadranke Kosor.

2005. godina - zagrebački HDZ gubi od Bandića, a Kosor od Mesića

Moglo bi se reći da se dogodilo baš suprotno. 2004. godine je postavljena za predsjednicu zagrebačkog HDZ-a kojega je na lokalnim izborima, godinu dana kasnije, pomeo SDP na čelu s Milanom Bandićem. Jadranka Kosor tada nije nosila listu HDZ-a već je to prepustila Marini Matulović Dropulić. SDP je na tim izborima dobio 40 posto glasova, dok je HDZ osvojio samo 15 posto. Na mjesto predsjednice zagrebačkog HDZ-a Jadranka Kosor nije došla putem unutarstranačkih izbora, jer nije imala protukandidata, što znači da ju je postavio Ivo Sanader.


Ta 2005. godina zaista nije bila sretna za Jadranku Kosor,  jer su je obilježili i predsjednički izbori na kojima opet nije imala sreće. Premijerka je u prvom krugu uspjela doći na drugo mjesto pobijedivši novo lice na političkoj sceni, Borisa Mikšića, za mizernih 3 posto. Već u tom prvom krugu, tada aktualni predsjednik, Stjepan Mesić je osvojio 48,92 posto što mu je gotovo bilo dovoljno za ukupnu pobjedu. Jadranka Kosor je iza njega bila za 28 posto.

U drugom krugu se ta prednost još i povećala te je sadašnja premijerka od Mesića izgubila s razlikom od čak 30 posto. Tadašnji predsjednik je osvojio 65 posto glasova dok je Jadranka Kosor ostala na 34 posto. Dvije neuspješne kampanje u 2005. godini nisu pokolebale tadašnjeg predsjednika HDZ-a Ivu Sanadera da nastavi vjerovati jednoj od svojih najbližih suradnica te joj je bitnu poziciju namijenio i u parlamentarnim izborima 2007. godine.

2007. godina - Kosor gubi od Zorana Milanovića

Tada se u kampanji vodila mrtva utrka između SDP-a, na čijem čelu je prvi puta bio Zoran Milanović, a premijerski kandidat Ljubo Jurčić, i HDZ-a koji je ponovno u svim izbornim jedinicama kao nositelja liste odredio predsjednika stranke Ivu Sanadera. Jadranka Kosor je ponovno postavljena u 1. izbornoj jedinici na prvo mjesto na listi, a "s druge strane barikade" je bio predsjednik SDP-a Zoran Milanović s SDP-ovom listom.


Jadranka Kosor ponovno gubi i to čak više nego od Račana na izborima 2003. godine. Milanović sa svojom listom osvaja 42 posto glasova, dok "Jadrankina lista" ostaje gledati SDP-u u leđa za 11 posto i osvajaju samo 31 posto. Predsjednika HDZ-a Ivu Sanadera ni to nije naljutilo; Jadranka Kosor ponovno ulazi u Vladu i ostaje mu najbliža suradnica sve do njegova odlaska iz politike u srpnju 2009. godine.

Kad Kosor pobjeđuje, HDZ gubi

Čini se kako ju je "dragi Ivo" baš tim odlaskom spasio od još jednog izbornog debakla, jer 2008. godine na čelo zagrebačkog HDZ-a dolazi "mladi lav" Jasen Mesić, dok sadašnja premijerka ostaje bez te pozicije, zbog čega nije morala proživljavati poraz na lokalnim izborima u svibnju 2009. godine. U srpnju 2009. godine Kosor je postala predsjednica HDZ-a, no ni na to mjesto nije došla na izborima, jer ju je Ivo Sanader odredio kao svoju nasljednicu, a HDZ-ovci su je samo potvrdili niti ne glasajući na Saboru u Areni. Podsjećamo, glasovanje je formalno provedeno tako što je Ivan Jarnjak, bez brojanja, zaključio da nitko od okupljenih u Areni nije bio protiv Kosor.

Treba biti pošten i reći da je Jadranka Kosor, prije ove serije poraza, sudjelovala i u jednoj pobjedi HDZ-a u izbornoj jedinici, no nije bila prva na toj listi. Tako je 2000. godina u 5. izbornoj jedinici HDZ pobijedio SDP sa 30 prema 26 posto glasova. Jadranka Kosor je bila druga na listi iza Vesne Škare Ožbolt, a pobijedili su SDP-ovu listu koju je predvodio Mato Arlović. Zlonamjerni bi rekli da kada Jadranka Kosor pobjeđuje, onda HDZ gubi, jer su na tim izborima doživjeli katastrofalan poraz i nakon deset godina "Tuđmanove vladavine" predali vođenje države koaliciji na čelu s Ivicom Račanom.   

U danima kada ulica viče da želi odlazak Vlade i prijevremene izbore, Jadranka Kosor ne može smetnuti s uma činjenicu da posljednjih deset godina nije nikada završila kao pobjednik kada je narod birao. Možda je i to jedan od razloga zbog kojeg se tako čvrsto drži vlasti i ignorira zahtjeve nezadovoljnih građana.   

Pročitajte više