Znanstveni skup o fra Andriji Kačiću Miošiću

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i Franjevačka Provincija Presvetoga Otkupitelja iz Splita pod pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora organiziraju znanstveni skup "Fra Andrija Kačić Miošić i kultura njegova doba".

Skup će trajati od 3. do 7. studenoga, a održat će se u Zagrebu, Sinju, Makarskoj, Mostaru, Bristu i Zaostrogu, a o Kačiću govorit će 55 znanstvenika čiji će radovi biti objavljeni u zborniku.

Predsjednik Organizacijskog odbora skupa akademik Adolf Dragičević izjavio je da će na skupu sudjelovati i profesor Stipe Botica koji je prije nekoliko dana "zbog nesporazuma najavio izostanak sa skupa".

Po Dragičevićevim riječima taj nesporazum je bio posljedicom financijskih poteškoća u organizaciji skupa.

Namjeravali smo napraviti još jedan spomenik i desetak Kačićevih portreta, rekao je Dragičević i dodao kako je to izostalo zbog nedostatka novca.

Dragičević je najavio prikazivanje HTV-ova dokumentarnoga filma o fra Andriji Kačiću, a tijekom sljedećih godina Akademijino reprezentativno izdanje cjelokupnih Kačićevih djela.

Znanstveni skup počinje u palači HAZU 3. studenoga, a održava se o tristotoj obljetnici pjesnikova rođenja.

Fra Andrija Kačić Miošić (1704.-1706.) velikan je hrvatske pjesničke riječi, a njegov "Razgovor ugodni naroda slovinskoga" najobjavljivanija je hrvatska knjiga.

(Hina) xmk ymc

Pročitajte više