Znanstveni skup "Sedamnaest stoljeća zadarske Crkve"

ZNANSTVENI skup pod nazivom "Sedamnaest stoljeća zadarske Crkve", u povodu 1700. obljetnice mučeništva sv. Stošije, zaštitnice Zadarske nadbiskupije i naslovnice zadarske katedrale, počeo je danas na zadarskom Sveučilištu.

Na dvodnevnom znanstvenom skupu sudjeluje velik broj istaknutih hrvatskih znanstvenika, povjesničara, povjesničara umjetnosti, arheologa, lingvista, glazbenika i drugih.

U deset tematskih cjelina sudionici će obuhvatiti gotovo cijelu povijest, povijesno-kulturnu baštinu kao i sve ostalo što se odnosi na 1700 godina postojanja Zadarske nadbiskupije.

Na početku skupa "Sedamnaest stoljeća zadarske Crkve" zadarski nadbiskup msgr. Ivan Prenđa podsjetio je na riječi Svetoga Oca: "Dužni smo usmjeriti se prema budućnosti koja nas čeka".

"Tu sam rečenicu imao na umu planirajući ovaj simpozij na kraju obilježavanja 1700. obljetnice mučeništva svete Stošije", naglasio je msgr. Prenđa. Dodao je kako "Crkva tvori složenu stvarnost, budući da se sastoji od ljudskog i božanskoga u sebi".

Zadarski nadbiskup podsjetio je i da je Crkva u Zadru i Zadarskoj nadbiskupiji brojnim i velikim priredbama obilježila tu obljetnicu (1700 godina mučeništva sv. Stošije). Među ostalim, održano je hodočašće vjernika u Srijemsku Mitrovicu, mjesto mučeništva svete Stošije, kao i obiteljsko hodočašće u Vrani. I zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije, 29. plenarno, održano je tom prigodom u Zadru, podsjetio je nadbiskup.

Rektor zadarskog Sveučilišta dr. Damir Magaš rekao je kako je "sveučilišni život u Zadru dio akademske Europe, ali i one kršćanske". Istaknuo je i potrebu traženja odgovora na izazove novoga doba.

Otvaranju znanstvenog skupa bili su nazočni, uz ostale, biskup gospićko-senjski msgr. Mile Bogović, hrvatski veleposlanik pri Svetoj Stolici akademik Emilio Marin, zadarski župan Ivo Grbić te gradonačelnica Zadra Ana Lovrin.

Kako je predviđeno, tijekom trajanja znanstvenog skupa bit će održano oko 70 predavanja.

Pročitajte više